Wandelervaring ‘in de voetsporen van Simenon’ in Luik

November 2021: Luik

Luik ligt natuurlijk niet in Vlaanderen, maar als je in Franstalig België aan de hand van een Nederlandse folder een mooie literaire wandeling kan lopen dan mag deze uiteraard niet ontbreken op deze site. Zelf ben ik groot fan van detectives en ‘Maigret’ was mij dan ook niet onbekend van naam, maar toch had ik nog nooit iets gelezen van Georges Simenon. Inmiddels ben ik aan mijn eerste boek van hem begonnen.

Na op vriendelijke wijze geholpen te zijn bij de plaatselijke VVV ging ik met een gratis folder in de hand op pad. Het grootste deel van de route loopt door de wijk waar Simenon opgroeide. Ofwel de wijk die tussen de twee armen van de Maas ligt. De start is echter op Place Saint-Lambert.

Nadat we de Maas oversteken via de Pont des Arches kunnen we jeugdherinneringen van Simenon ophalen. Het beeld dat opgeroepen wordt is dat van armoede en een vrij gewelddadige buurt. We passeren onder andere verschillende voormalige woonhuizen van Simenon (of zijn familie), zijn lagere school, de kazerne waar hij als dienstplichtige gelegerd lag.

In de folder wordt ook op verschillende locaties de link gelegd met scenes / verhaallijnen uit de boeken van Simenon. Zo lopen we langs de kerk die beschreven wordt in de roman “Maigret en het lijk aan de kerkdeur” en zien we een deur die commissaris Maigret toegang verschaft tot een doodlopende straat. 

Binnen anderhalf uur ben je terug bij het startpunt en heb je een heel aardig beeld gekregen van het deel van Luik waar Simenon veel vertoefde. In Luik? Dan gewoon deze wandeling doen!

Ik beoordeel mijn wandelervaring met 3,5 ster.

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *