Wandelervaring literaire wandeling Reve in Weert

Voormalig gemeentehuis waar Reve zijn eerste koninklijke onderscheiding ontving

Met Corona nog in het land kozen we er voor om onze zomervakantie 2021 in Nederland door te brengen, in Noord-Limburg om wat preciezer te zijn. De tent werd opgezet op een gezellige camping met de Groote Peel en de Maas op fietsafstand. Hoewel er in de omgeving genoeg te doen was om de week te vullen, zag ik ook nog kans om die week de literaire wandeling rondom Gerard Reve in Weert te lopen. Voordat ik de wandeling startte ging ik eerst langs de VVV – gehuisvest in de plaatselijke Bruna – om te kijken of zij nog informatie over Reve’s verblijf in Weert hadden. Dat viel tegen. In tegenstelling tot de Graaf van Horne lijkt Reve niet echt een plaats veroverd te hebben in het bewustzijn van Weert.

Het foldertje met de stadswandeling van Gerard Reve dat ik tot mijn beschikking heb is opgesteld door Bert Boelaars en dateert uit het begin van de 21e eeuw. Start: het treinstation in Weert. De eerste indruk die Weert maakt is die van een stad in verval. De vele leegstaande winkelpanden maken een mistroostige indruk. Al snel heb je door dat het Weert van Reve niet meer bestaat. De in de folder opgenomen locaties verwijzen veelal naar gebouwen/winkels/kroegen/etc. die niet meer bestaan. Of dat erg is ligt denk ik aan je verwachtingen waarmee je de wandeling begint. Reve liep begin jaren 70 rond in Weert en dat gegeven alleen al bereidde mij voldoende voor op een wandeling die verbeeldingskracht vergt. Tegelijkertijd voelen de ‘stops’ soms wat gezocht om dat ze naar wel erg triviale zaken verwijzen (hier kocht Reve zijn rookworst… inderdaad bij de Hema; Reve was klant bij dit bankfiliaal… ABN; hier deed Reve boodschappen… AH, etc.). Maar als je daar om kunt lachen en je kunt laten meevoeren in het Weert van vijftig jaar geleden dan biedt de wandeling voldoende interessante stops (woonplaats Reve, plek waar Reve zijn eerste Koninklijke onderscheiding ontving, etc.) om een leuke middag te hebben.

Na een uurtje of twee ronde ik mijn wandeling door Weert af. Ik was veel triviale feitjes over Reve in Weert rijker, voelde zijn aanwezigheid terwijl ik door het in grote aantal aanwezige winkelende publiek slalomde, maar veel over zijn schrijverschap zelf ben ik niet te weten gekomen.  Extraatjes zijn de ontmoetingen met de vanwege Corona ingestelde Dichter bij Weert route (wandelroute langs 33 gedichten op winkelruiten), de Street Art Tour en de historische plekken die herinneren aan de Graaf van Horne.

Oordeel

  • Het wandelgenot van de route: 5
  • De aantrekkelijkheid van de ‘stops’: 5
  • De toelichting op de ‘stops’: 6
  • Het inzicht dat verschaft wordt in het leven van de schrijvers/dichters: 7
  • Het inzicht in het schrijverschap: 4

Eindoordeel: 2 sterren

NB. Antje Tours heeft een uitgebreidere folder uitgebracht over Reve in Weert (Via Weert tot Reve, Via Reve tot Weert). Die folder heb ik niet gebruikt tijdens mijn wandeling.

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *