Wandelervaring poëzieroute Helmond

Augustus 2023, Helmond

Na een korte treinrit vanuit Eindhoven stap ik op voor mij onbekend terrein: Helmond. Uit verhalen heb ik mij een beeld gevormd van deze stad met bijna honderd duizend inwoners, een niet al te positief beeld moet ik zeggen. Maar deze eerste kennismaking met Helmond is mij goed bevallen. Nee, het is geen stad met allerlei pittoreske plekjes of gebouwen met fraaie gevels en tierelantijnen. Saai is het echter geenzins. Vooral het industriële karakter van Helmond dat zich nog redelijk in het centrum bevindt geeft de stad een mooi rauw aanzicht. Daarbij kent de stad – tot mijn grote verbazing – een culturele uitstraling, met verschillende musea, veel kunst in de openbare ruimte en uiteraard de nodige gedichten.       

Na de gids met een beschrijving van de gedichtenwandeling te hebben aangeschaft bij de VVV, ga ik op weg. De start bij de bibliotheek smaakt direct naar meer. Een mooie muurschildering, een zeer fraaie verhalenspeeltuin voor kinderen, de kubuswoningen van Piet Blom en verschillende gedichtenbankjes in één 360-graden blik. De route – die heel helder beschreven wordt in de gids – slingert vervolgens door het centrum van Helmond. De literaire fragmenten en gedichten komen in verschillende gedaantes tot je (op een bankje, vereeuwigd in glas en lood, een plakkaat op een fietsenkelder, etc.) en ook zijn de gedichten soms van nationale bekendheid (Jan Hanlo, Willem Wilmink, Jules Deelder, Hella Haasse, etc.) soms meer regionaal geworteld (Hans van de Waarsenburg, Harm Savenije, Belle van Bree, Wim Daniëls, etc.). Ofwel meer dan genoeg afwisseling om je interesse vast te houden.

De route gaat zoals gezegd ook langs mooi cultureel en industrieel erfgoed. De cacaofabriek is een prachtig gebouw, maar – wellicht lag het aan mij – het gedicht van Wim Daniels zoals opgenomen in de gids heb ik er niet kunnen vinden. Ook het gedicht bij de Scala-bioscoop (schitterende gevel, helaas nu een casino) heb ik niet kunnen lokaliseren. Een ander indrukwekkend pand waar je tijdens de route langskomt is het het Speelhuis, waar op prachtige wijze een kerk tot theater is ‘omgetoverd’. Tot slot, kun je in Helmond niet om de indrukwekkende fabrieksgebouwen van Vlisco heen. De keuze om het gedicht ‘Wie is wij’ van Belle van Bree aan de gevel van Vlisco weggestopt achter een elektriciteitshuisje te plaatsen is voor mij echter onbegrijpelijk. 

De wandeling heeft mij in ieder geval een Helmond getoond waar ik graag nog een keertje naar toe ga.      

Wandelbeleving: 3,5 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *