Wandelervaring Marga Minco in Breda

Februari 2023: Breda

Toen Eveline Aendekerk, directeur CPNB, aangaf dat met Marga Mico’s “Het bittere kruid” op de verplichte leeslijst het leesplezier ‘vrij vakkundig eruit wordt geramd’ nam de aandacht voor de schrijfster weer een vogelvlucht. Ook zelf heb ik “Het bittere kruid” ter hand genomen en met behoorlijk wat plezier (al is dat een wat ongelukkige term gezien de inhoud van het verhaal) gelezen. Dat ik het boek nog niet eerder gelezen had kwam denk ik omdat mijn docent Nederlands op het VWO altijd met weinig respect over de schrijfkunsten van Marga Minco sprak. Eigenlijk besef ik me steeds meer dat hij sowieso weinig op had met de schrijfkunsten van welke Nederlandse schrijfster dan ook. Gek genoeg heeft dit – niet bewust maar toch – mij een lange tijd weerhouden om veel van Nederlandse schrijfsters te lezen. Dit heb ik de laatste jaren proberen weer enigszins in te lopen.

De wandeling “Sporen van Marga Mico” is gemaakt ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Marga Minco en leidt ons door Breda, de geboorteplaats van Marga Minco (als Sara Menco op 31 maart 1920). Verschillende locaties die in het leven van Marga Minco een rol hebben gespeeld worden tijdens de wandeling aangedaan. Vaak worden de ‘stops’ gelardeerd met kleine literaire fragmenten van Minco, waardoor de verbeelding zijn werk kan doen. Dat Breda ook de nodige schoonheid van zichzelf kent, maakt de wandeling een aangename bezigheid.

De meeste ‘stops’ liggen relatief dicht bij elkaar, maar dat geldt niet voor het geboortehuis van Marga Minco. Vergis je daarbij ook niet in het adres, want Prins Hendrikstraat 5 – zoals opgenomen in de app – is de oude nummering. Het nieuwe nummer is 194. Tijdens de literaire wandeling deed ik geen hele verrassende ontdekkingen, maar ik heb wederom een prettige middag gehad.

Eindoordeel: 3 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *