Wandelervaring literaire wandeling Willem Frederik Hermans in Amsterdam

Juli 2022: Amsterdam

Bob Polak heeft – inmiddels al weer twintig jaar geleden – een alleraardigste gids samengesteld met drie routes die gebaseerd zijn op eerdere wandelingen die door de Stichting Hermans-magazine waren samengesteld. Het boekje leest prettig en neemt je zelfs in een stoel thuis mee in de wereld van WF.F. Hermans. De literaire fragmenten, met name uit de romans ‘Ik heb altijd gelijk’, ‘De donkere kamer van Damokles’ en ‘Madelon in de mist van het schimmenrijk’ zijn mooi gekozen, al helpt het om de romans tot je genomen te hebben om de fragmenten goed te kunnen plaatsen. Ook heeft Polak verschillende anekdotes opgenomen die het leesplezier verder vergroten. 

Gezien de tijd die inmiddels sinds het verschijnen van deze gids is verstreken is het wonderlijk hoeveel in Amsterdam nog hetzelfde is gebleven: café’s bestaan nog steeds, genoemde bioscopen draaien nog steeds films en uitgeverij Van Oorschot bevindt zich nog steeds op dezelfde plek. Zelf heb ik route 1 en 2 achter elkaar gelopen. Deze routes lopen grotendeels door het centrum van Amsterdam, wat ik gelijk ook het grootste nadeel van deze literaire wandeling vind. Het centrum van Amsterdam – inmiddels weer volgepakt met toeristen – is immers niet het meest interessante deel en bevat in die zin nog weinig verrassingen. 

Ik ben derhalve enthousiast over de gids, maar vind de wandelroutes 1 en 2 minder boeiend qua omgeving. Ik beoordeel mijn wandelervaring met 3 ster

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *