Wandelervaring literaire wandeling J.J. Slauerhoff in Leeuwarden

Augustus 2022: Leeuwarden

Een relatief korte wandeling door het centrum van Leeuwarden gevolgd door een mooie trip naar de Dorpskerk van Huizum, zo zou je de literaire wandeling rondom Slauerhoff kunnen samenvatten. Het deel door Leeuwarden, bestaande uit negen stops, is aardig. Zo sta je o.a. voor het geboortehuis, zie je een deel van de basisschool die Slauerhoff bezocht en ‘ontmoet’ je een gebouw met een interessante geschiedenis waar Slauerhoff op 19 november 1915 naar een lezing van Frederik van Eeden luisterde (zalen Schaaf). Tegelijkertijd is er een aantal plekken waar je zelfs met veel inlevingsvermogen niet het gevoel van de voormalig dichter weet op te roepen (zoals in de Wijbrand de Geeststraat).

Zeer zeker de moeite waard is de wandeling naar de Dorpskerk van Huizum. Een prachtige plek waar je vanuit de Wijbrand de Geeststraat ook via een behoorlijke groene route kan komen. Verder vond ik persoonlijk de kleine omweg naar het elektriciteitshuisje de moeite waard.

Dankzij de Dorpskerk van Huizum: 3,5 sterren.  

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

 

 

2 reacties

  1. De Slauerhoffroute voert inderdaad door de monumentale binnenstad van Leeuwarden naar de in een stadsoase gelegen Dorpskerk Huizum, het oudste (12e eeuw) monument van de stad Leeuwarden. Men kan tevoren een rondleiding in en rond die prachtige kerk aanvragen waarbij ook wordt ingegaan op de relatie tussen Slauerhoff en de naburige begraafplaats waar zijn ouders werden begraven. In die kerk wordt verder jaarlijks in de eerste week van oktober (rond zijn sterfdatum) de Slauerhoff Lezing gehouden. Dat gebeurt in samenwerking met de Stichting Herdenking Slauerhoff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *