Wandelervaring literaire wandeling Simon Vestdijk in Harlingen

Augustus 2022: Harlingen

De onvolprezen app ‘LitRoutes’ van het Literatuurmuseum bevat ook een audioroute over Simon Vestdijk in Harlingen. Het prachtig aan het water gelegen Harlingen in combinatie met het interessante Hannemahuis maakt deze route voor Vestdijkfans een absolute must. De route focust met name op de achtdelige Anton Wachter cyclus die Vestdijk baseerde op zijn ervaringen in zijn geboortestad Harlingen (door Vestdijk Lahringen genoemd). Start is de Raadhuistoren midden in Harlingen, waarna je een duik neemt in de geschiedenis van Vestdijk (langs het Geboortehuis, voormalige woonhuizen van Simon en zijn  lagere school en HBS, voormalige woonhuizen van vrienden die een belangrijke rol spelen in de romans en uiteraard plekken die Simon herinneren aan Ina Damman). 

Zoals we gewend zijn van het Literatuurmuseum zijn de geluidsfragmenten interessant en kleuren ze de omgeving waarin je loopt op een prettige manier in. Op het eind van de route sta je voor het Hannemahuis, het gemeentemuseum voor Harlingen dat ook een speciale Vestdijkkamer heeft. Het is een fraai gebouw en het is zeker de moeite om het Hannemahuis ook van binnen te bekijken. 

Al met al een erg leuke stadje om door heen te dwalen en de app zorgt er voor dat je je tegelijkertijd kan onderdompelen in het leven van Anton Wachter: 4 sterren.  

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *