Wandelervaring literaire wandeling Noordwijk

Augustus 2022: Noordwijk

Na een mooie fietstocht door de duinen tijd ik Noordwijk aan Zee binnen. Omdat de wandeling start bij de Oude Jeroenskerk buig ik landinwaarts af richting Noordwijk-Binnen. Fiets geplaatst in de stalling, koptelefoon opgezet en we kunnen het eerste luisterfragment starten. De route is onderdeel van de app Litroutes van het Literatuurmuseum en deze werkt prettig. Ook de stem van Hans Croiset, de ‘gids’ op deze route, licht fijn in het gehoor. Veel aandacht tijdens de wandeling gaat uit naar de literaire periode eind 18e eeuw: de tachtigers. De route leidt o.a. langs de voormalige locatie van Villa Nova. Een plek waar Albert Verwey, Herman Gorter en Lodewijk van Deyssel, Henriette Roland Holst in wisselend gezelschap samen kwamen. Een prachtig deel van de route is de weg naar Villa Nova toe, namelijk via het Dompad.

Naast aandacht voor de tachtigers worden ook diverse literaire fragmenten van meer recente datum ten gehore gebracht. Zo wordt de vuurtoren aangedaan, welke een rol speelt in de roman De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en wordt er, terwijl je over het strand loopt, een fragment voorgelezen uit de roman Zuidland/Leviathan van P.F. Tomése. Grappig is ook het verhaal over de schrijver J.B. Charles die zijn roman staand aan de bar geschreven zou hebben. Je kunt zelf de proef op de som nemen, want de betreffende kroeg – ’t Zeepaardje – bestaat nog steeds. 

De route eindigt bij de Algemene Begraafplaats waar Albert Verwey begraven ligt, maar voor het zover is kun je nog een sidetrip maken naar ‘De Blokkendoos’, het voormalig woonhuis van Maria Dermoût. Het ligt in een prachtige wijk – een soort van gated community – en het is een kleine omweg die zeker de moeite waard is, al is het huis zelf niet heel goed te zien.

In zijn geheel is het een prettige route door een mooi gelegen dorp. Ook de audiotour heeft duidelijk meerwaarde en literaire fragmenten zijn goed gekozen: 3,5 ster.  

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *