mei 2023: Maassluis
Het was prachtig weer en dus ging ik op de fiets naar Maassluis. Voor mij een onbekend stadje; ik was er één keer door heen gefietst op weg naar de Hoeksche Waard. Nu stapte ik af om een literaire wandeling te maken rondom de schrijver Maarten ’t Hart. Maarten ’t Hart is namelijk geboren in Maassluis en heeft van 1944 tot 1958 in deze stad gewoond. De gids ‘Mijn vaderstad’ bevat een interessante literaire wandeling door het Maassluis van Maarten ’t Hart. Het is daarbij niet zo dat de schrijver duidelijke voetafdrukken in Maassluis heeft achtergelaten, maar veel meer dat Maassluis duidelijke sporen heeft achtergelaten in zijn literaire werk. Gerry Hanneman-de Jong, de samenstelster van de gids, laat dit prachtig aan de hand van vele literaire fragmenten uit het werk van Maarten ’t Hart zien.
De route slingert door de historische kern van Maassluis, gaat richting de Nieuwe Waterweg en via de Algemene Begraafplaats en de korenmolen ‘De Hoop’ kom je weer bij het startpunt van de route, de Electrische Rioolbemaling Maassluis. Als je de tijd neemt om de omgeving te bekijken en in je op te nemen, dan neemt de wandeling ongeveer een klein dagdeel in beslag.
Maarten ’t Hart groeide op in een streng gereformeerd gezin en heeft hier later veel over geschreven. In zijn boeken is vaak te lezen hoe hij zich ontworstelde aan de religieuze beperkingen van zijn jeugd en zijn eigen weg zocht. Daarbij houdt hij erg van kerk/orgelmuziek. De Groote of Nieuwe Kerk op het Schans- of Kerkeiland, en dan vooral het Garrels-orgel dat zich hier bevindt, is dan ook altijd belangrijk voor hem gebleven. Uiteraard doet de route ook deze kerk aan. Een prachtige en vooral rustige plek. De suggestie van Gerry Hanneman om hier de wandeling tijdelijk te onderbreken voor een koffie en/of een broodje heb ik met veel genoegen opgevolgd. Jammer genoeg was de kerk op het moment dat ik in Maassluis was gesloten. Het orgel heb ik dan ook niet kunnen bewonderen. Wel is het een goede reden om nogmaals naar dit mooie stadje af te reizen.
Andere bezienswaardigheden tijdens de route – naast de mooie plaatjes die Maassluis zelf biedt – zijn het geboortehuis van Maarten ’t Hart, de Lange Boonestraat (in de roman De Jacobsladder woont de familie Ruygveen in deze straat), de Haven (komt in meerdere romans voor), de Zure Vissteeg, het Plantanenlaantje (De Aansprekers) en de Wip (De steile Helling).
Voor mij was Maassluit een prettige eerste (echte) kennismaking en de gids van Gerry Hanneman hielp hier zeker bij. Jezelf onderdompelen in het werk van Maarten ’t Hart kan op geen betere plek dan Maassluis.
Eindoordeel: 3,5 sterren
Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.
Foto’s