Wandelervaring literaire wandeling Leeuwarden

Augustus 2022: Leeuwarden

In slach troch de stêd, volgens Google translate ‘een strijd door de stad’. Tevens ondertitel van een gids dat een literaire stadswandeling van Leeuwarden bevat. De gids, die prettig in de hand ligt tijdens een wandeling, is goed verkrijgbaar in Leeuwarden, o.a. bij Tresoar en Afûk. De route die 55 literaire bezienswaardigheden  aan elkaar koppelt slingert door de binnenstad van Leeuwarden en is zeer de moeite waard. Het geeft allereerst een goed beeld van de schoonheid die Leeuwarden heeft te bieden en toont daarnaast literair-historisch bijzonderheden die je anders niet zouden zijn opgevallen. Tegelijkertijd krijg je het een en ander mee van de Oranje- en oorlogshistorie die Leeuwarden rijk is en vang je glimpen op van Joods Leeuwarden. Overigens zijn er diverse gidsen verkrijgbaar als je je in van deze thema’s verder wil onderdompelen.

De route start bij Tresoar, hoewel je blik direct getrokken wordt naar de scheve toren op het plein, de Oldehove. Deze toren – iconisch voor Leeuwarden – laat je gelijk voelen dat je in een stad met een rijke historie bent. Dat dit ook op literair gebied zo is, merk je gedurende de route al snel. Zelf koos ik er voor om alle ‘stops’ van de route te bekijken (betekent wel dat je ruim een dagdeel moet uittrekken), maar je kan ook de hoofdroute volgen. Grootheden tijdens de route zijn uiteraard Slauerhoff, Simon Vestdijk, François HaverSchmidt (Piet Paaltjens) en Kees het Hart. Maar de wandeling laat je ook spreekwoordelijk ontmoeten met Pieter Jelle Troelstra (als dichter), Tiny Mulder en H.F. van der Kallen (Havank). Ook kom je tijdens de route verschillende gedichten op Belgisch hardsteen tegen van de poëzieroute door Leeuwarden (zie hier) en kruis je de wandeling rondom Slauerhoff (zie hier). 

Ik ben enthousiast, zowel over de route als de gids. Kritische kanttekening is dat – zoals wel vaker bij literaire wandeling – het hedendaagse literaire landschap er wat bekaaid af komt. Daarnaast was een inhoudsopgave naar schrijver in de gids prettig geweest: 4 ster.  

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *