Wandelervaring literaire wandeling Kees Buddingh’ in Dordrecht (wandeling C)

November 2022: Dordrecht

Ruim een jaar geleden liep ik aan de hand van de gids ‘Dordt, wat zal ik ervan zeggen’ van Wim Huijser door Dordrecht. Mijn eerste ervaring met Kees Buddingh’ en dat beviel goed (lees hier meer over die wandelervaring). Hoogste tijd dus om nog eens een wandeling uit de gids te kiezen. Het werd wandeling C, de derde uit de gids en één die naast het deel van Dordrecht waar Buddingh’ opgroeide en woonde ook een aantal prachtige parken van Dordrecht aandoet. Het maakt de wandeling – zeker met het mooie herfstweer dat ik trof – een heel aangename ervaring.

Als je het station verlaat, loop je niet richting het oude centrum (wat elke toerist normaal gesproken zou doen), maar sla je rechtsaf en kom je in een deel van Dordrecht dat niet vaak door vreemde ogen bekeken zal worden. Via het Oranjepark (een kleine groenstrook) kom je bij de oude HBS waar Buddingh’ van 1930 tot 1935 ‘schoolging’. Daarna volgt een – voor mij prettige – kennismaking met Park Merwestein. De route kent meerdere van dit soort fijne rustpunten waar je de gids kan lezen en kan genieten van de zon die ook jou hopelijk vergezelt op de route. Een volgend hoogtepunt vormt de Noordendijk met een fraai uitzicht op het Energiehuis. De route slingert vervolgens langs een van de mooiste plekjes van Dordrecht, Villa Augustus. Vergeet niet om de tuin te bekijken!

Het Wantijpark is de volgende groene oase waarin je kan genieten van de vaak grappige teksten van Buddingh’. Dit vormt wel het laatste stukje groen van omvang, want de route leidt je vervolgens langs de wijk waar Buddingh’ opgroeide en woonde. Zijn geboortehuis, de chinees waar hij at met Guido Golüke, het literair bekend adres Bankastraat 60/62 en het voormalig ziekenhuisterrein waar hij in 1985 in het gemeentelijke ziekenhuis overleed. Er is uiteraard sinds die tijd veel veranderd, maar des ter opvallend zijn sommige bakens van Buddingh’ die nog steeds bestaan: naast de al eerder genoemde chinees, bijvoorbeeld het filiaal van Gall & Gall waar Buddingh’ graag een flesje kocht.

Eindoordeel: 4 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *