Wandelervaring literaire wandeling Leiden

Augustus 2023, Leiden

Een literaire wandeling lopen aan de hand van een gidsje uit midden jaren tachtig is altijd een risico. Klopt de beschrijving nog wel? Is de omgeving niet zo sterk veranderd dat verwijzingen in de gids op geen enkele wijze meer zijn te doorgronden? Het viel reuze mee! Deze wandeling door Leiden blijkt vanwege zijn karakter vrijwel tijdbestendig en dat komt mede doordat de route slingert door het prachtige historische deel van Leiden en veel verwijst naar monumenten en beschermde stadsgezichten. Tegelijkertijd kom je tijdens de wandeling niet al te veel schrijvers tegen van na de tweede wereldoorlog (enkele schrijvers/dichters als Jan Wolkers, Maarten ’t Hart, Hannes Meinkema, … uitgezonderd).

De gids van Peter van Zonneveld leest prettig en hoewel deze vooral aandacht besteed aan een lang vervlogen tijd bevat deze interessante weetjes en haalt deze schrijvers naar boven die ik (bijna) al vergeten was. De wandeling start al direct met een aardig weetje over een vers op het Stadhuis (tel het aantal letters en (Romeinse) hoofdletters maar eens apart op). Daarna volgt een aaneenschakeling van prachtige gebouwen, waarbij het opvalt dat als je erop let er best vaak nog expliciete verwijzingen in het straatbeeld te vinden zijn naar schrijvers. Van Zonneveld somt behoorlijk veel ‘interessante adressen’ op in zijn gids en hoewel niet allemaal even boeiend verstoort dit niet het ritme van de wandeling. Daarbij helpt het wel – zoals wel vaker bij literaire wandelingen – om de gids thuis al eens te hebben gelezen. Op die wijze hoe je voldoende tempo in de wandeling.

De kracht van de wandeling zit niet persé in de (literaire) verdieping van een schrijver of bijvoorbeeld een literaire stroming. Daarvoor springt het toch te veel van de ene naar de andere schrijver. De gids bevat echter ook een inleiding die het literaire klimaat in Leiden kort en in chronologische volgorde bespreekt. De gekozen literaire fragmenten die de beschrijving van de wandeling rijk is, zijn aardig doch beperkt. Waarom de wandeling voor mij dan toch een genot was om te lopen? Het is altijd een feest om door de binnenstad van Leiden te dwalen, zeker met mooi weer, en bovendien vond ik leuk om ‘geconfronteerd’ te worden met vergeten(?) schrijvers en sommigen van hen weer eens afgestoft te zien worden.

Wandelbeleving: 3 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *