Wandelervaring literaire wandeling in Haarlem

Augustus 2021: Haarlem

Het dragen van een mondkapje ben ik al aardig ontwend. Gelukkig zit er nog een exemplaar in mijn tas en kan ik dus met gerust hart in de trein springen. Bestemming: Haarlem. De literair-historisch wandeling ‘Haarlem van A tot Z’ heb ik op mijn telefoon, maar ik besluit toch eerst langs de VVV te gaan. Een vriendelijke vrouw staat me te woord en weet direct over welke wandeling ik het heb. Binnen een paar minuten sta ik weer buiten – op de schitterende Grote Markt – met het foldertje van de wandeling (0,50 euro) in mijn hand.

Op de Grote Markt bevindt zich een borstbeeld van Harry Mulisch. De zelfvoldane blik zal door mening volwassenen eenvoudig herkend worden. Hoe zal dit over tien jaar zijn? Zullen de jongvolwassen van die tijd dit borstbeeld ook nog van geruime afstand aanmerken als een beeltenis van de schrijver van ‘De ontdekking van de hemel’? Interessant is ook dat café Brinkmann aan de Grote Markt de befaamde kunstenaarsvereniging Teisterbant herbergde.

De route vervolgt met een wandeling om de St.-Bavokerk. Door de vele terrassen mis ik bijna het monument dat gewijd is aan Lennaert Nijgh. De marmeren letters ‘A’ en ‘Z’ symboliseren het werktuig van dichters en schrijvers. Ik loop verder en kom langs het geboortehuis van Nicolaas Beets, toch een plek om even stil te staan. Even later sta ik voor Drogisterij Van der Pigge waar de tijd binnen lijkt te hebben stil gestaan. Daarentegen is er ‘buiten’ sinds het drukken van het VVV-foldertje veel veranderd. Niet alleen spreekt de folder over het aan drie kanten ingesloten zijn van het pand door de vestiging van Vroom en Dreesmann, maar de Gaper boven de voordeur van de drogisterij is op de foto toch echt bruin (tegen nu blauw).

 Ik wandel verder naar de bibliotheek Zuid-Kennemerland dat in een prachtig gebouw huist met een vredige binnenplaats waar je een heerlijk kopje koffie kunt drinken. Na gesnuffeld te hebben door de boekenkasten van de boekhandel H. de Vries Boeken (volgens de folder met oudste brok muur van Haarlem) vind ik opnieuw rust bij het Prinsenhof. Een oase nabij de winkelstraten van Haarlem waaraan het stedelijk gymnasium is gevestigd. De ramen van de school zijn deels afgeplakt wat ik kan begrijpen want de kans dat ik als leerling naar buiten zou kijken tijdens de les is in dit geval groot. Even later constateer ik helaas dat de Paterskerk (Godfried Bomans kerkte hier) gesloten is.

De wandeling nadert zijn einde en ik besluit ook nog langs de Wijngaardtuin te lopen. Hier bevindt zich een beeld van Godfried Bomans en de korte trip is zeker de moeite waard. De laatste stop van de route is voor mij een grote onbekende. De naam ‘Corrie ten Boom’ zegt mij niets en ik ben dan ook wel verbaast dat het voormalig woonhuis van de familie Ten Boom zelfs een museum is en dat, gezien de aanwezige mensen rondom de ingang, blijkbaar ook nog best aardig bezocht wordt. Uit de folder haal ik dat het woonhuis in de oorlog een schuilplaats aan onderduikers bood en dat Corrie evangeliste werd in Amerika en daar het boek ‘The Hiding Place’ schreef. Een waardige afsluiting van de literaire route.

Oordeel

  • Het wandelgenot van de route: 8
  • De aantrekkelijkheid van de ‘stops’: 8
  • De toelichting op de ‘stops’: 7

Eindoordeel: 3,5 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *