Wandelervaring literaire wandeling Harry Mulisch in Amsterdam

Januari 2024, Amsterdam

Na lange tijd lukt het eindelijk weer eens om een literaire wandeling te maken. Een drukkere periode, maar vooral het weer belemmerde om regelmatig met routebeschrijving in de hand een levenswereld van een schrijver in te duiken. Kou is niet altijd prettig, regen – wat we de afgelopen maanden toch veelvuldig uit de lucht hebben zien vallen – bederft het plezier van het lopen van een literaire wandeling voor mij toch het meest. Maar goed, het was droog en dus besloot ik naar Amsterdam af te reizen voor een wandeling rondom de schrijver Harry Mulisch.

Ik blijf het wonderlijk vinden dat een schrijver die tijdens mijn schooltijd in de jaren tachtig zeer populair was en tot de grootste schrijvers van de Nederlandse literatuur werd gerekend, en die in 2010 overleed, nu al behoort tot een schrijver van vergeelde boeken. Wie – jonger dan 40 jaar – leest hem nog? Het doet dan ook bijna bizar aan als tijdens de wandeling in herinnering wordt gebracht dat de afscheidsplechtigheid van Mulisch plaatsvond in de Stadsschouwburg. Een mooi voorbeeld van hoe vergankelijk roem is.     

De wandeling start rond het Leidseplein, waar Mulisch lang gewoond heeft en hij vaak vertoefde. Vandaar gaat de wandeling richting ’t Spui, waarna de route een bocht maakt en het Museumplein aandoet voordat het weer richting het Leidseplein gaat. Dit zal voor veel mensen een bekend deel van Amsterdam zijn en wat dat betreft niet veel verrassingen bevatten. De route kent 20 POI’s die naast met een korte beschrijving vaak ook worden toegelicht met een audio fragment. Deze fragmenten/beschrijvingen zijn toegankelijk en best aardig. Meest interessant vond ik de  fragmenten over vrienden/kennissen van Mulisch, zoals Ed. Hoornik, Hein Donner en Hans van Mierlo. 

 

De wandeling geeft een aardig beeld van de tijd en de leefomgeving van de schrijver, maar ik vond het niet de beste wandeling die het literatuurmuseum heeft samengesteld. Desondanks blijft het jammer dat deze wandeling – net als de andere wandelingen – van het literatuurmuseum niet meer wordt onderhouden en voor nieuwe ‘gebruikers’ niet meer vindbaar is

Wandelbeleving: 3 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *