Wandelervaring literaire wandeling Gouda

April 2023: Gouda

De literaire wandeling ‘SCHRIK NIET als je onderweg een dichter tegenkomt’ door Gouda is ruim 30 jaar geleden samengesteld ter viering van het 100-jarig bestaan van het openbaar bibliotheekwerk in Nederland. Toch is de wandeling niet verouderd in de zin van dat wetenswaardigheden die in het boekje genoemd worden niet meer bestaan. Zelf de boekhandels die benoemd worden zitten voor het grootste deel nog op de plek waar ze beschreven staan en dat is toch vrij uitzonderlijk.

De route loopt voor een aanzienlijk deel door het prachtige historische centrum van Gouda en beslaat veelal het wel en wee van schrijvers van vóór of rond de tweede wereldoorlog. Schrijvers die een belangrijke plek hebben tijdens de wandeling zijn Dirk Volkerts. Coornhert (hij is in 1590 overleden in Gouda en duikt op verschillende plekken in Gouda op), Desiderius Erasmus (groeide in Gouda op), Cees Buddingh’ (hij was in Gouda tijdens WOII ingekwartierd) en Leo Vroman (geboren en opgegroeid in Gouda).

Tijdens de wandeling kun je ook verschillende interessante uitstapjes maken, zoals naar de St-Janskerk (niet te bezoeken op zondag!), enkele hofjes en museum Gouda (dicht op maandag). Het decor is sowieso een belangrijk pluspunt van deze wandeling. Ook bevat het gidsje wel aardige literaire fragmenten om je tijdens de route te vermaken en wijst je zo af en toe op zaken waar je anders langs gelopen zou zijn. Gemis is wel dat de wandeling geen coherent geheel vormt (wat vaak het geval is bij wandelingen die verschillende literaire schrijvers uit verschillende periodes met elkaar verbindt) en de wandeling wel erg het gevoel van verloren literaire tijden oproept.

 

Eindoordeel: 3,5 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *