Wandelervaring Archipelpoëzie

september 2021: Den Haag, Archipelbuurt

Daar sta ik voor het gedicht van Leonard Nolens. Het beginpunt van de door mijzelf uitgestippelde wandeling langs de 20 muurgedichten in de fraaie Archipelbuurt in Den Haag. Met mijn telefoon in de hand slingerend door straten, om vervolgens – hoofd naar achteren – de gedichten binnen te laten. Stichting ArchipelpoëZie hoopt met de gedichten een moment van verstilling, van rust en ruimte te bieden. En daar slagen ze in. Een met dichtregels verfraaide blinde muur houdt je blik vast en even vergeet je dat je midden in de stad staat. Een prettig moment. Voorbijgangers kijken soms wat meewarig, soms vragend, terwijl je staart. Muurgedichten schreeuwen niet om aandacht en dus lopen de meesten van ons er gewoon langs. Maar dat is niet erg. Ze pakken onze aandacht als we er behoefte aan hebben.

Als rode draad voor de muurgedichten is door Stichting ArchipelpoëZie gekozen voor het thema ‘De Verwondering’. Daarbinnen kennen de gedichten voldoende variatie. Sommige gedichten zijn in het Engels (Emily Dickinson), het ene gedicht stamt uit een lang vervlogen tijd (Constantijn Huygens), het andere is van vrij recente datum (Lizette de Koning). Ook de complexiteit van gedichten verschilt nogal. Waar het ene gedicht direct je mondhoeken doet krullen, zet het andere gedichten wat raderen in beweging die nog enige tijd doordraaien. Wat de gedichten echter allemaal gemeen hebben is de schitterende vormgeving, de uitstekend gekozen locatie en de perfecte staat waarin het gedicht zich bevindt. Bovendien is de lengte van alle gedichten passend voor een muurgedicht (ofwel niet te lang). 

De wandeling langs alle muurgedichten kostte mij zo’n 2 uur, waarbij ik enkel enige moeite had om het gedicht van Emily Dickinson te vinden omdat dit niet zichtbaar is vanaf de Nassaulaan maar je hiervoor op de Mauritskade moet staan. De door mij gevolgde route – in gpx-formaat – kun je hier vinden (inclusief de kleine ‘omweg’ in de Nassaulaan). 

Oordeel

  • Het wandelgenot van de route: 8
  • De aantrekkelijkheid van de ‘stops’: 9
  • De toelichting op de ‘stops’: n.v.t.
  • De keuze van de literaire fragmenten: 8

Eindoordeel: 4 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *