Wandelervaring Letterkundige wandeling Dordrecht

oktober 2021: Dordrecht

Plaats van bestemming was wederom Dordrecht. Na eerder een wandeling van Kees Buddingh’ aan de hand van een boek van Wim Huijser te hebben gelopen, koos ik ditmaal voor een algemene letterkundige route die via de app Izi.travel beschikbaar is.

Ondanks dat de route dus prima met behulp van je telefoon te lopen is, begon mijn tocht door Dordrecht met een zoektocht naar een boek. De letterkundige route is namelijk ook beschreven in een gids met ringband – genaamd Literatour – die ik graag wilde aanschaffen. De zoektocht leidde langs de VVV van Dordrecht, verschillende boekhandels en uiteindelijke meerdere antiquariaten. Ondanks de vriendelijke wijze waarop mensen me hielpen en de goed bedoelde tips was het resultaat nul. Nu ja nul, ik heb wel het boek van Wim Huijser aangeschaft. Blij mee.

Uiteindelijk heb ik na afloop van mijn wandeling de gids gelukkig alsnog in de bibliotheek van Dordrecht gevonden en gelezen. De gids bevat overigens slechts beperkt meer informatie dan de app, maar ik had toch graag een exemplaar bemachtigd. Wel is het handig om zowel de routeinformatie in de app te lezen als te beluisteren. Deze wijkt namelijk soms af.

Dan de route zelf. Deze is zeker een aanrader. Je komt langs prachtige plekjes in Dordrecht en de verschillende ‘stops’ – 33 in totaal – worden voorzien van interessante beschrijvingen. Vaak zijn dit gedichten waar de ‘stop’ in bezongen of beweend wordt. Mooi voorbeeld hiervan zijn de brugwachtershuisjes die middels gedichten worden bewierookt.

Ook ontbreken de nodige boeiende letterkundige feitjes uiteraard niet.  Schrijvers/dichters als Kees Buddingh’, Top Naeff, Jan Eijkelboom, Kees Klok, Adriaan van Nispen, etc. krijgen een plek tijdens deze wandeling. Daarnaast voert de wandeling langs verschillende musea die Dordrecht rijk is. Zelf heb ik daar weliswaar nu geen gebruik van gemaakt; het zal het plezier van het uitstapje vast enkel verhogen.

Ik beoordeel mijn wandelervaring met 3,5 ster.

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *