Wandelervaring Jan Wolkers wandeling in Oegstgeest

Juni 2023: Oegstgeest

De zon scheen fel aan de hemel terwijl ik mijn weg begon aan de Jan Wolkers-wandeling. Deze wandeling rondom Jan Wolkers gaat door Oegstgeest, een charmant stadje gelegen in Zuid-Holland, en de plek waar Jan Wolkers is geboren en dat in meerdere boeken van zijn hand als decor gebruikt wordt.

De eerste stop is bij het prachtige Kasteel Oud-Poelgeest. Het imposante kasteel stamt uit de 17e eeuw en wordt omringd door weelderige tuinen en uitgestrekte parken. Heerlijke plek voor een pauze op een bankje in de schaduw van een eeuwenoude boom met uitzicht op het kasteel, ook al is het pas de start van de wandeling 😊.

Via de Leidse Hout kwamen we bij een hoogtepunt van de wandeling: de Fagelstraat. Niet zo zeer vanwege de straat zelf, maar vanwege het geluidsfragment dat aan de wandeling is toegevoegd, waarin je Jan Wolkers een korte – maar grappige – toespraak hoort geven. Even verderop gaat de wandeling langs het gebouw van de Leidse Houtschool, waar Jan Wolkers naar school ging, en die nog steeds als school in gebruik.

Vervolgens gaat de wandeling voort langs de kronkelende paden door het groene landschap van Oegstgeest. De route leidde me langs prachtige vijvers, pittoreske bruggen en idyllische weilanden. Onderweg passeer je Kasteel Endegeest, een indrukwekkend kasteel dat dienstdeed als psychiatrisch ziekenhuis.

De route komt ook langs het door Jan Wolkers gemaakte beeld ‘Vrouwen in Verzet’. Dit kunstwerk is een eerbetoon aan de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog moedig verzet pleegden. Het beeld straalt kracht en vastberadenheid uit. Een enkele straat verderop bevindt zich het geboortehuis van Jan Wolkers en daar tegenover een muurgedicht van Jan Wolkers ter ere van de schrijver.
Via de Regenboogkerk, een opvallend gebouw met een kleurrijk en modern ontwerp en D’Hoogen boom bereik je ten slotte Hofdijck. Een prettige pad dat je ‘terugbrengt’ naar de start van de wandeling.

Ook kun je er voor kiezen nog enkele bezienswaardigheden buiten de route om te bezoeken. Deze zijn wel aardig, maar geen absolute must. Zelf heb ik er voor gekozen om de route te verlengen en ook nog langs een oud-woonhuis van de ouders van Jan Wolkers te lopen en vervolgens over het Oegstgeesterkanaal, naar de begraafplaats Het Groene Kerkje en de Jan Wolkersstraat. In deze laatste straat bevindt zich ook een fraai muurgedicht van Anke Kuypers.

De wandeling kent fraaie stukjes en enkele interessante ‘stops’. Het maakt de wandeling wat mij betreft de moeite waard om deze wandeling te lopen als je in de buurt van Oegstgeest bent.

Eindoordeel: 3 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *