Wandelervaring Gentse sporen van Maurice Materlinck

mei 2023: Gent

Maurice Materlinck doet bij veel mensen in Nederland geen belletje rinkelen, dus goed om kort wat te zeggen over zijn literaire nalatenschap en zijn link met Gent.

Maurice Maeterlinck was een Belgische schrijver, dichter en toneelschrijver, geboren op 29 augustus 1862 in Gent, België, en overleden op 6 mei 1949 in Nice, Frankrijk. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste symbolistische auteurs en was een pionier op het gebied van het symbolisch theater. Maeterlinck studeerde rechten aan de Universiteit van Gent, maar zijn ware passie lag in de literatuur. In 1889 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, “Serres Chaudes”, en werd al snel bekend in literaire kringen. Zijn bekendste werk is het toneelstuk “De Blauwe Vogel” (1908), waarvoor hij de Nobelprijs voor Literatuur ontving in 1911. Het stuk wordt beschouwd als een hoogtepunt van het symbolistisch theater en heeft een blijvende invloed gehad op het theater van de 20e eeuw.

De wandeling rondom Maurice Maeterlinck die opgenomen is in de app YouRoute is door LiterairGent is vrij lang. Voordeel hiervan is dat de route ook door delen van Gent gaat die je niet te zien krijgt als je tijdens een weekendje Gent de focus hebt op de meer toeristische kanten van Gent. Jammer is alleen dat er tijdens de wandeling vrij weinig plekken worden aangedaan die een interessante link hebben met de schrijver. Hoogtepunt is onmiskenbaar Villa L’Oiseau Bleu, welke geïnspireerd is op het meesterwerk van Maeterlinck. De laatste POI betreft de Maurice Maeterlinckstraat en is enkel omdat de straat naar hem vernoemd is opgenomen in de route. Dat was mij de langere wandeling niet waard. Ook biedt de informatie die bij de route is opgenomen nauwelijks inzicht in de man achter de schrijver of zelfs maar een indicatie van de literaire erfenis van de man. Al met al vond ik deze wandeling derhalve teleurstellend.

Eindoordeel: 2 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *