Verslag literaire wandeling Schiedam

Koopmansbeurs (nu: bibliotheek)

De plaatsnaam Schiedam riep bij mij geen beelden op van pittoreske aard, in tegendeel, ik zag een donker iets wat verpauperd stadje voor me. En Schiedam heeft zijn rauwe kanten, maar het bezit ook prachtige historische panden en uitzichten die kunnen wedijveren met de mooiste kijkbeelden in Delft of Amsterdam. De literaire route laat deze beide kanten zien en is alleen daarom al de moeite waard. In totaal kent de route 26 stops, waarbij de meeste verwijzen naar minder bekende en veelal reeds langere tijd overleden schrijvers. De achtergrondinformatie van de aangehaalde schrijvers is beperkt en hierdoor blijven onbekende schrijvers wat mistig. Toch is dit geen diskwalificatie voor de route, want de gekozen literaire fragmenten bieden veelal meer inzicht in de historie van Schiedam. Met name de aanwezigheid van de jeneverindustrie en de gevolgen hiervan voor de bevolking krijgt terecht de nodige aandacht. Indrukwekkend is ook de plek waar François Haverschmidt (Piet Paaltjes) zich zelf het leven ontnam.

‘Zwaar op de hand’ is de route allerminst. Zo bevat de route enkele anekdotische fragmenten die grappig zijn, maar niet allemaal positief voor Schiedam uitpakken. Zo moest ik hartelijk lachen om het stukje van Koos van zomeren over een lezing die hij hield bij een filmclub in Schiedam.

NB. Ik had helaas niet de beschikking over het boek ‘Pennevruchten op Brandewijn’ dat mogelijk meer achtergrondinformatie bevat. Dit boek lijkt tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar te zijn. 

Oordeel

  • Het wandelgenot van de route: 8,5
  • De aantrekkelijkheid van de ‘stops’: 8
  • De toelichting op de ‘stops’: 7
  • Het inzicht dat verschaft wordt in het leven van de schrijvers/dichters: 7
  • Het ‘literaire karakter’ van de wandeling: 6

Eindoordeel: 3,5 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *