Recensie literaire wandeling Yvonne Keuls in Den Haag

In april 2021 ging ik met mobiel en koptelefoon in een zonnig Den Haag op pad om meer te weten te komen over het leven van Yvonne Keuls. De wandeling – onderdeel van de app van het Literatuurmuseum in Den Haag  – bestaat uit 16 stops en gaat langs verschillende plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van Yvonne Keuls: verschillende adressen waar zij (en haar familie) verbleef, de basisschool en het Lyceum waar ze naar toe ging en plaatsen die getekend werden tijdens de oorlogsjaren die zij in Den Haag doorbracht. Het maakt voor de wandelaar duidelijk hoe klein het gebied is (in de audiotour wordt terecht gesproken over een postzegel) waarbinnen het ‘leven’ van Yvonne Keuls zich ontvouwt. Niet vreemd dat in haar romans verschillende keren verwezen wordt naar locaties binnen deze postzegel, waar deze audiotour uiteraard dankbaar gebruik van maakt. De geluidsfragmenten zijn boeiend en de gekozen passages uit haar boeken worden met gevoel voorgelezen. Wel vereist de wandeling – zoals wel vaker bij een literaire wandeling – het nodige inlevingsvermogen, omdat de tijd de sporen vaak vrij zorgvuldig heeft uitgewist. De in de app opgenomen foto’s zijn in deze zeer het bekijken waard. 

Ik ben zelf geen groot kenner van het literaire nalatenschap van Yvonne Keuls, maar de wandeling heeft me zeker geïnspireerd om weer eens een boek van haar te lezen. De audiotour maakt vooral goed duidelijk hoe veelzijdig haar oeuvre is. 

Pluspunt van deze wandeling is ook dat het door een deel van Den Haag gaat dat iemand die niet heel bekend is in Den Haag waarschijnlijk niet zo goed kent, waardoor de wandeling je behalve inzicht verschaft in het leven van Yvonne Keuls ook een ruimere (lees: breder dan de buurten rondom het binnenhof) blik op de stad Den Haag biedt.

Let op! De wandeling begint in de Appelstraat en eindigt op het Frederik Hendrikplein! Mocht je – bijvoorbeeld omdat je met de fiets of auto naar de Appelstraat bent gereden – terug moeten naar het startpunt van de route dan heb je de mogelijkheid om een ‘groene route’ te volgen, via het Henry Dunantpad en de bosjes van Pex.

 

Eindoordeel: 3½ sterren

 

‘Foutjes’

  • Het geluidsfragment bij stop nr. 15 klopt niet (hier wordt hetzelfde geluidsfragment afgespeeld als bij nr. 14); [naschrift: dit is inmiddels aangepast]

Zie Literaire wandeling Yvonne Keuls in Den Haag voor meer informatie over deze wandeling.

 

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *