Recensie literaire wandeling Delft Brandt!

Detail poort Remonstrantse schuilkerk

Met één van gidsjes uit de box ‘schrijvers over Delft’ onder de hand liep ik mei 2021 door Delft. Ik had gekozen voor route 1: ‘Delft Brandt; stadsgeschiedenis’. Deze route start op de Paardenmarkt en eindigt bij de Zuidwal / Hertog Govertkade. In circa twee uur legde ik de route af en kwam daarbij onder meer langs het museum Prinsenhof, de Oude en de Nieuwe Kerk, het Gemeenlandshuis en de VOCkamer Delft.  

De route kent – zoals de titel al doet vermoeden – een sterke nadruk op de stadsgeschiedenis. De literaire fragmenten zijn vaak vrij oud, slechts een enkel fragment stamt uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Niettemin zijn de fragmenten vaak vermakelijk om te lezen en kleuren ze het toch al prachtige decor dat Delft biedt nader in. Zo komt de route ook langs de voormalige kostschool van Simon van Moock. Dit instituut speelt een belangrijke rol in de roman ‘De zwarte met het witte hart’ van Arthur Japin.  

De beschrijving van de route geeft vooral literair kleur aan de stadsgeschiedenis. Het biedt niet heel veel achtergrond van de schrijvers en/of romans die genoemd worden. Het is wat dat betreft ook wel een beetje een ratjetoe van schrijvers.

Tip: Lees voordat je de wandeling start de gids al vast door. Het tijdens de wandeling lezen van de gids werkt erg vertragend (en m.i. storend). Uiteraard is het wel erg leuk om korte fragmenten – terwijl je bij de betreffende locatie bent – tot je te nemen.

Eindoordeel: 3 sterren

Geodata gelopen wandeling

‘Verouderd’

  • De gidsen stammen uit 2008. Als gevolg hiervan is een aantal beschrijvingen enigszins verouderd. Zo is het museum Nusantara inmiddels dicht en zit in het pand ‘In Den Beslagen Bijbel’ een Subway 🙁

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *