Recensie literaire wandeling Louis Couperus in Den Haag

Rond de jaarwisseling 2020/2021 heb ik met behulp van de app van het Literatuurmuseum in Den Haag de literaire wandeling over Louis Couperus gelopen. De audioroute – waarbij passages uit het werk van Louis Couperus door Thom Hoffman worden voorgelezen – voldeed aan mijn hoge verwachtingen. Een aanrader dus.

De wandeling bestaat uit 21 stops die niet door middel van een specifieke route met elkaar worden verbonden. Je kan dus zelf bepalen op welke wijze je van de ene stop naar de andere loopt. Doordat de stops goed worden aangegeven op de kaart in de app is dit ook voor mensen die niet bekend zijn in Den Haag eenvoudig te doen. Het geeft ook een prettig gevoel van kunnen dwalen door deze mooie stad.

Bij elke stop is een korte toelichting opgenomen in de app en een veelal boeiend geluidsfragment. De route combineert plekken die een rol hebben gespeeld in zijn leven (zijn geboortehuis, huis van een vriend waar hij vaak kwam, etc.) als plekken die zijn opgenomen in zijn romans (zoals een brug waar Takma, een personage uit ‘Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan….’, dagelijks overheen liep). Deze afwisseling werkt goed.

 

Thom Hoffman heeft een prettige stem en de geluidsfragmenten zijn goed gekozen. Mijn persoonlijke favoriet is geluidsfragment 4 waar een passage wordt voorgelezen waarin Couperus het uitzicht vanuit de woning waar je op dat moment voor staat zeer nauwgezet beschrijft. Op dat moment wordt je echt ondergedompeld in de tijd en het leven van Couperus.

Tot slot de werking van de app. Het gebruiksgemak is oké. Groot nadeel is dat je de schermbeveiliging van je telefoon moet uitzetten, omdat anders de audio – wanneer je telefoon in slaapstand gaat – stopt. De app vereist dan ook relatief veel van de batterij.


NB. Helaas was het Louis Couperus Museum in verband met Covid-19 gesloten.

Eindoordeel: 3,5 ster

 

‘Foutjes’

 • Het geluidsfragment bij stop nr. 11 klopt niet (hier wordt hetzelfde geluidsfragment afgespeeld als bij nr. 8);

Zie Literaire wandeling Louis Couperus in Den Haag voor meer informatie over deze wandeling.

1 reactie

 1. Dag Mark,

  Het goede nieuws is dat je een mooie website hebt, maar dat wist je waarschijnlijk al. Het slechte nieuws is dat de App Literair Museum eind vorig jaar is opgeheven en alle routes niet meer te downloaden zijn. Het gaat hier dan bijv. om de routes op jouw site:

  https://indevoetsporenvanschrijvers.nl/wandelervaring-literaire-wandeling-simon-vestdijk-in-harlingen/
  https://indevoetsporenvanschrijvers.nl/wandelervaring-literaire-wandeling-noordwij/
  https://indevoetsporenvanschrijvers.nl/wandelervaring-literaire-wandeling-grunberg-in-amsterdam/
  https://indevoetsporenvanschrijvers.nl/recensie-literaire-wandeling-jan-siebelink-in-den-haag/
  https://indevoetsporenvanschrijvers.nl/recensie-literaire-wandeling-yvonne-keuls-in-den-haag/
  https://indevoetsporenvanschrijvers.nl/recensie-literaire-wandeling-louis-couperus-in-den-haag/

  Ik heb diverse pogingen ondernomen om de content te bewaren voor het nageslacht, maar krijg daar nog geen handen voor op elkaar van het Museum. Op mijn nieuwe website die geen last heeft van Apps uit de App Store en Google Play kun je een voorstel zien van één van die routes uit mijn gemeente Noordwijk. Alleen de audio ontbreekt daar nog in, die moeten anderen mij leveren. Zie https://routemaps.nl/noordwijk-literair-noordwijk-nl waar ook nog andere literaire route(s) op staan.

  Jammer van de App en succes met je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *