Recensie literaire wandeling Jan Siebelink in Den Haag

Zwembad Mauritskade (‘Het lichaam van Clara’)

Op een mooie winterdag samen met Jan Siebelink (en zijn vrouw) op pad door Den Haag, het kan met de app ‘literaire routes’ van het literatuurmuseum. De bezienswaardigheden die zijn opgenomen in de route hebben vrijwel allemaal een link met zijn boeken. Vooral de boeken ‘Suezkade’ (waar de route ook start) en ‘Het lichaam van Clara’ komen uitgebreid aan bod. Ook elementen van het boek ‘Vera’ worden een enkele maal aangestipt. 

Van absolute meerwaarde zijn de verhalen van de schrijver zelf. Deze zijn soms anekdotisch en kleuren het geheel naast de voorgelezen passages uit de romans mooi in. Daarnaast is in de geluidsfragmenten aandacht voor Haagse historie. Dat is interessant en deze stukken zijn zeker niet te lang.

Wat wel opvalt aan de route is dat deze in rap tempo gedateerd raakt. Verschillende plekken zijn verdwenen – zoals het fameuze restaurant Garoeda – of sterk veranderd (zoals het zwembad Mauritskade dat nu een Spa resort is).

Al met al een boeiende literaire wandeling met goed gekozen geluidsfragmenten.

 

Eindoordeel: 3,5 sterren

 

‘Verouderd’

  • Restaurant Garoeda en Indrapoera zijn verdwenen. Ook het zwembad Mauritskade is inmiddels afgebroken. Daarnaast heb ik zelf het café Topkapi niet kunnen vinden, maar wellicht bestaat dit nog wel.

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *