Recensie literaire wandeling Indische letteren in Den Haag

Hotel Des Indes

De Indische cultuur is duidelijk aanwezig in Den Haag en dat zie je ook terug in de letteren. Deze wandeling leidt je op een prettige manier langs verschillende bezienswaardigheden die een link hebben met deze Indische cultuur. Uiteraard ontbreekt Louis Couperus niet in deze route (en er is dus ook enige overlap met de andere literaire Couperus-wandelingen in Den Haag), maar interessant zijn zeker toch ook de – althans voor mij – onbekendere ‘Indische schrijvers’ waar aandacht aan wordt besteed. Zo was bijvoorbeeld schrijver P.A. Daum (een Indië-ganger) voor mij vrijwel onbekend en wist ik niet dat in de Koninklijke Schouwburg verschillende stukken met Indische thema’s (zoals Soekarno van Jan Blokker in 1995) in première zijn gegaan.

De beschrijving behorend bij de route is beknopt en is in die zin beperkt, maar hierdoor is de beschrijving eenvoudig tijdens het lopen van de wandeling tot je te nemen en te laten doordringen. Ook kent de beschrijving een goede balans tussen citaten uit romans en achtergrondinformatie. Daarbij vind ik de route goed gekozen, omdat deze straatjes volgt die niet al te druk zijn, een afwisselend karakter hebben en er genoeg interessant/moois te zien valt.

Heb je voldoende tijd dan is het zeker een aanrader om de wandeling aan te vullen met een bezoek aan het Louis Couperus Museum en Museum Sophiahof (museum over de culturele en historische erfenis van Nederlands-Indië). 

Eindoordeel: 3,5 sterren

 

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *