Recensie literaire wandeling Ferdinand Bordewijk in Den Haag (wandelingen I en II)

Voormalige Lagere School Bordewijk

Je kan veel van Ferdinand Bordewijk zeggen, maar niet dat hij erg honkvast was. De eerste twee routes beschreven in het boekje ‘F. Bordewijk; een Haagse wandeling’ door José Buschman doen maar liefst negen verschillende voormalige woonhuizen van Bordewijk aan. Het boekje (120p) is prettig geschreven, bevat verschillende interessante details over het leven van Bordewijk en ligt prettig hand. De opgenomen routekaartjes zijn fraai vormgegeven, maar niet al te duidelijk. Gelukkig is de beschrijving glashelder en de route eenvoudig te volgen.

De eerste route doet naast drie voormalige woonhuizen ook de oud basisschool van Bordewijk aan. Daarnaast wordt een aantal plaatsen bezocht die een rol speelden in Bordewijks leven (bijvoorbeeld het voormalig stadhuis waar Bordewijk de Constantijn Huygensprijs ontving) of waar hij over geschreven heeft in zijn boeken (zoals Plein 1813 en de Koninginnegracht).

De tweede wandeling is eerder een wandeling om te ‘lopen’ vanuit je luie stoel, omdat deze zes voormalig woonhuizen van Bordewijk in de wijk Bezuidenhout aandoet waarvan er vier volledig verwoest zijn tijdens het vergissingsbombardement in de Tweede Wereldoorlog. De route verbindt derhalve de twee nog bestaande huizen, die circa 500 meter uit elkaar liggen. Ik heb er voor gekozen om wandeling I en II te combineren. De af te leggen afstand neemt hier door uiteraard toe, maar het verbindingsstuk tussen wandeling I en II is fraai daar het grotendeels door het Haagse Bos loopt. Ook kan men op het einde van wandeling II eenvoudig op de trein/tram springen bij het station Den Haag van NOI.    

De wandelingen gaan door mooie en levendige wijken van Den Haag en riepen bij mij de drang op om Bordewijk weer snel uit mijn boekenkast te pakken!

Eindoordeel: 3,5 sterren

De door mij afgelegde route

Geodata gelopen wandeling

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *