Literaire wandelroute Gerard Achterberg in Neede

Deze Gerrit Achterberg route is te wandelen of te fietsen. De tocht is 13 km en vertelt het één en ander over het leven van de dichter in de tijd dat hij in Neede woonde en werkte.

In 1944 duikt Achterberg in Neede op aan de Haaksbergseweg 18 (thans 77). Hier woont hij 2 jaar. Op 27 juni 1946 trouwt hij met Catrien van Baak in het gemeentehuis van Neede. Tijdens zijn verblijf in Neede heeft Achterberg vele dichtbundels geproduceerd. De voor Neede belangrijkste bundel werd: “Hoonte”, waaraan een 5-tal gedichten is ontleend, die te vinden zijn op plaquettes langs de fiets/wandelroute. Hij was een groot liefhebber van de natuur, getuige de versregel; “Ik heb van de natuur nog nooit genoten als hier op Hoonte in de Achterhoek.” (Uit het gedicht Hoonte)

‘Hoonte’ werd een uitzondering in zijn werk. De toon van de 64 gedichten uit de bundel is geheel afwijkend van het centrale thema, dat in het gehele werk van Achterberg is terug te vinden; het gevecht tegen de dood. Bijna juichend bezingt hij de schoonheid van de natuur. Zelfs kan men er zelfspot en ironie in terug vinden. Het titelgedicht is een bijna tastbaar geluksgevoel, dat wellicht zijn oorsprong vindt in herwonnen zelfstandigheid en zijn huwelijk, dat rustgevend op hem heeft gewerkt.

Aan zijn verblijf in Neede kwam in 1952 een eind, omdat Gerrit de afstand tot het westen een belemmering begon te vinden.  Het echtpaar verhuisde naar Leusden een huisje aan de Molenhoek bij landgoed De Treek. Hij leidde er eveneens een rustig teruggetrokken leven gedurende zijn laatste 9 jaren.

Praktische info

  • ‘Vindplaats’: De route is te koop in de TIP/VVV winkel in Neede (2,95 euro).
  • Beginpunt / eindpunt
  • Afstand / duur: 13 kilometer
  • Bereikbaarheid OV: Neede heeft geen treinstation, maar is wel per bus bereikbaar.
  • Extra informatie over toegankelijkheid voor mindervaliden: n.v.t.
  • Gericht op kinderen: nee

Mijn recensie

N/A


Nadere info

Meer informatie over deze wandeling kunt u vinden op de website van de VVV in Neede.

De route kan ook uitgebreid worden met een culinair arrangement, een heerlijk 3 gangenmenu bij Frankies Bistro voor 25,00. U kunt het arrangement wandelen/fietsen op woensdag tot en met zondag. Zie dit bericht.

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandelroute Gerard Achterberg in Neede
Average rating:  
 0 reviews