Literaire wandelroute door Transvaal in Amsterdam

Algemene omschrijving:

Deze wandeling voert je langs een aantal plekken in de Transvaal buurt in Amsterdam. In de Amsterdamse Transvaalbuurt hebben opvallend veel schrijvers gewoond. Bekende namen zijn Nescio, Herman Heijermans, Theo Thijssen, Jacques Presser, Maarten Spanjer en Oek de Jong.

Voor Literair Transvaal zijn achttien literaire fragmenten van verschillende schrijvers geselecteerd. Een groot aantal daarvan gaan over de buurt door de jaren heen. Vooral de jaren ’20 en ’30 zijn goed vertegenwoordigd. De buurt had toen een uitgesproken Joods karakter. De eerste bewoners kwamen vanuit de verpauperde Jodenbuurt rond het Waterlooplein naar deze gloednieuwe arbeidersbuurt. De Transvaalbuurt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een getto van waaruit duizenden Joden zijn weggevoerd. Dit is een aangrijpende geschiedenis, waar in deze wandeling niet aan voorbij gegaan wordt. Als luchtige noot zijn verhalen en gedichten van hedendaagse schrijvers opgenomen.

 

Praktische info

  • Beginpunt / eindpunt: Krugerplein / idem.
  • Afstand / duur: 1,5 uur
  • Bereikbaarheid OV: Het beginpunt is relatief eenvoudig bereikbaar vanuit Amsterdam CS (tram/metro).
  • Extra informatie over toegankelijkheid voor mindervaliden: n.v.t.
  • Gericht op kinderen: nee

De wandeling is samengesteld door Museum Zonder Muren en opgenomen als tour in de app Izi.Travel. Download de route thuis via Wifi, vergeet niet vóór gebruik van de route je gps-navigatie aan te zetten en maak gebruik van oortjes.

 

Mijn recensie

N/A


Nadere info

De App Izi.travel kunt u hier downloaden.

 


Gerelateerde literaire routes:

  • Literaire routes in Amsterdam
    •  

 


Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandelroute door Transvaal in Amsterdam
Average rating:  
 0 reviews