Dit betreft een wandeling die is opgenomen in de app van het literatuurmuseum, ‘Litroutes’. De tour bestaat uit 16 stops in een vaste volgorde. U kunt zelf de route tussen de verschillende stops bepalen. De route doet o.a. de volgende stops aan:
- De lagere school van Yvonne Keuls;
- De ’tweede huiskamer’ van Yvonne Keuls, restaurant Sarinah;
- het Thomsonplein; en
- Pension Louise. Hier trokken Yvonne Keuls en haar moeder in nadat ze met de boot waren aangekomen uit Indië.
Yvonne Keuls draagt tijdens de route fragmenten uit haar werk voor.
Praktische info
- ‘Vindplaats’: Deze wandeling is onderdeel van de app ‘Litroutes’ van het Literatuurmuseum (zie ook nadere info hieronder).
- Beginpunt / eindpunt: De start in de Appelstraat de wandeling eindigt op het Frederik Hendrikplein.
- Afstand / duur: De wandeling duurt circa 2 uur
- De app LitRoutes is ontwikkeld door het Literatuurmuseum en gratis te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore (iPhone) of Google Play (Android).
- Een verslag van de wandeling met foto’s vindt u onder andere hier.
- Het betreft een audiotour, dus vergeet je ‘oortjes’ niet en laad je telefoon op!
UPDATE 29 mei 2023: HELAAS IS DE APP LitRoutes NIET MEER TE DOWNLOADEN. HEB JE DE APP NOG OP JE TELEFOON STAAN DAN KUN JE DEZE NOG WEL GEBRUIKEN. GELUKKIG IS DE WANDELING OOK TE VINDEN OP DE SITE ROUTEMAPS.NL!
Mijn ervaring
In april 2021 ging ik met mobiel en koptelefoon in een zonnig Den Haag op pad om meer te weten te komen over het leven van Yvonne Keuls. De wandeling – onderdeel van de app van het Literatuurmuseum in Den Haag – bestaat uit 16 stops en gaat langs verschillende plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van Yvonne Keuls: verschillende adressen waar zij (en haar familie) verbleef, de basisschool en het Lyceum waar ze naar toe ging en plaatsen die getekend werden tijdens de oorlogsjaren die zij in Den Haag doorbracht. Het maakt voor de wandelaar duidelijk hoe klein het gebied is (in de audiotour wordt terecht gesproken over een postzegel) waarbinnen het ‘leven’ van Yvonne Keuls zich ontvouwt. Niet vreemd dat in haar romans verschillende keren verwezen wordt naar locaties binnen deze postzegel, waar deze audiotour uiteraard dankbaar gebruik van maakt. De geluidsfragmenten zijn boeiend en de gekozen passages uit haar boeken worden met gevoel voorgelezen. Wel vereist de wandeling – zoals wel vaker bij een literaire wandeling – het nodige inlevingsvermogen, omdat de tijd de sporen vaak vrij zorgvuldig heeft uitgewist. De in de app opgenomen foto’s zijn in deze zeer het bekijken waard.
Ik ben zelf geen groot kenner van het literaire nalatenschap van Yvonne Keuls, maar de wandeling heeft me zeker geïnspireerd om weer eens een boek van haar te lezen. De audiotour maakt vooral goed duidelijk hoe veelzijdig haar oeuvre is.
Pluspunt van deze wandeling is ook dat het door een deel van Den Haag gaat dat iemand die niet heel bekend is in Den Haag waarschijnlijk niet zo goed kent, waardoor de wandeling je behalve inzicht verschaft in het leven van Yvonne Keuls ook een ruimere (lees: breder dan de buurten rondom het binnenhof) blik op de stad Den Haag biedt.
Let op! De wandeling begint in de Appelstraat en eindigt op het Frederik Hendrikplein! Mocht je – bijvoorbeeld omdat je met de fiets of auto naar de Appelstraat bent gereden – terug moeten naar het startpunt van de route dan heb je de mogelijkheid om een ‘groene route’ te volgen, via het Henry Dunantpad en de bosjes van Pex.
Eindoordeel: 3½ sterren
‘Foutjes’
- Het geluidsfragment bij stop nr. 15 klopt niet (hier wordt hetzelfde geluidsfragment afgespeeld als bij nr. 14); [naschrift: dit is inmiddels aangepast]
Foto’s
Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling
Submit your review | |