Dit betreft een wandeling die is opgenomen in de app van het literatuurmuseum, ‘Litroutes’. De tour bestaat uit 16 stops in een vaste volgorde. U kunt zelf de route tussen de verschillende stops bepalen. De route doet o.a. de volgende stops aan: het geboortehuis van Simon Vestdijk, het Hannemahuis en het ‘Werfplein’ uit de roman Terug tot Ina Damman.
Praktische info
- ‘Vindplaats’: Deze wandeling is onderdeel van de app ‘Litroutes’ van het Literatuurmuseum (zie ook nadere info hieronder).
- Beginpunt / eindpunt: De start is bij de Raadhuistoren in Harlingen. De laatste stop is bij het Hannemahuis (voorstraat 56 in Harlingen).
- Afstand / duur: 2 uur
- Bereikbaarheid OV: De wandeling loopt door Harlingen zelf. Harlingen is o.a. bereikbaar met de trein vanuit Leeuwarden.
- Het betreft een audiotour, dus vergeet je ‘oortjes’ niet en laad je telefoon op!
- De app LitRoutes is ontwikkeld door het Literatuurmuseum en gratis te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore (iPhone) of Google Play (Android).
- De website van de Vestdijkkring bevat daarnaast veel interessante informatie over de schrijver Simon Vestdijk.
- Zie ook het met mooie foto’s geflankeerde reisverslag van Sander Groen die de wandeling in augustus 2020 aflegde.
UPDATE 29 mei 2023: HELAAS IS DE APP LitRoutes NIET MEER TE DOWNLOADEN. HEB JE DE APP NOG OP JE TELEFOON STAAN DAN KUN JE DEZE NOG WEL GEBRUIKEN. GELUKKIG IS DE WANDELING OOK TE VINDEN OP DE SITE ROUTEMAPS.NL!
Mijn ervaring
Augustus 2022: Harlingen
De onvolprezen app ‘LitRoutes’ van het Literatuurmuseum bevat ook een audioroute over Simon Vestdijk in Harlingen. Het prachtig aan het water gelegen Harlingen in combinatie met het interessante Hannemahuis maakt deze route voor Vestdijkfans een absolute must. De route focust met name op de achtdelige Anton Wachter cyclus die Vestdijk baseerde op zijn ervaringen in zijn geboortestad Harlingen (door Vestdijk Lahringen genoemd). Start is de Raadhuistoren midden in Harlingen, waarna je een duik neemt in de geschiedenis van Vestdijk (langs het Geboortehuis, voormalige woonhuizen van Simon en zijn lagere school en HBS, voormalige woonhuizen van vrienden die een belangrijke rol spelen in de romans en uiteraard plekken die Simon herinneren aan Ina Damman).
Zoals we gewend zijn van het Literatuurmuseum zijn de geluidsfragmenten interessant en kleuren ze de omgeving waarin je loopt op een prettige manier in. Op het eind van de route sta je voor het Hannemahuis, het gemeentemuseum voor Harlingen dat ook een speciale Vestdijkkamer heeft. Het is een fraai gebouw en het is zeker de moeite om het Hannemahuis ook van binnen te bekijken.
Al met al een erg leuke stadje om door heen te dwalen en de app zorgt er voor dat je je tegelijkertijd kan onderdompelen in het leven van Anton Wachter: 4 sterren.
Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling
Submit your review | |