Literaire wandeling Piet Paaltjens door Leiden

Het boek bevat een wandeling (en een korte fietstocht) langs literaire bezienswaardigheden die herinneren aan Piet Paaltjens (het pseudoniem van François HaverSchmidt) en langs plekken die hem dierbaar waren. Zijn  bundel Snikken en grimlachjes is springlevend gebleven. Het leidt tot een letterkundige bedevaart langs historische plaatsen, middenstanders, medestudenten en bewonderde voorgangers als Hildebrand en Klikspaan. Voor wandelaars die relatief goed op de hoogte zijn, zal er veel bekends voorbij komen: het hoekje van de Hooigracht en de Nieuwe Rijn, waar een kwatrijn van het bekende gedicht staat afgebeeld, het huidige Sieboldhuis, waar destijds sociëteit Minerva huisde (Haverschmidt was in 1857 preses van het corps), de huizen van zijn vrienden, van de universiteitsgebouwen, van het Bierhuis van Vater Muller (Breestraat 175), waar Haverschmidt met zijn vrienden kwam drinken en zingen (‘De Leeuwerik’ werd zijn clubje daarom genoemd), en zelfs voor het pand van de plaatselijke sigarenhandelaar van destijds kan de wandelaar even stilstaan.

Praktische info 

  • Boek: ‘Door de straten der Sleutelstad; Een literaire wandeling door het Leiden van Piet Paaltjens’ – Peter van Zonneveld
  • ‘Vindplaats’: Het boek, ISBN9789059370562 is te leen via de bibliotheek en te kopen via boekwinkeltjes.nl. Ook de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een exemplaar (ter inzage).
  • Beginpunt / eindpunt: Station Leiden is zowel start- als eindpunt van de route
  • Afstand / duur: –
  • Het boekje is uitgegeven door uitgeverij Bas Lubberhuizen
  • Voor meer informatie over Piet Paaltjens kan o.a. het pantheon van het literatuurmuseum geraadpleegd worden. 

Mijn recensie

N/A

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Piet Paaltjens door Leiden
Average rating:  
 0 reviews