Literaire wandeling Noordwijk

Dit betreft een wandeling die is opgenomen in de app van het literatuurmuseum, ‘Litroutes’. De tour bestaat uit 14 stops in een vaste volgorde. U kunt zelf de route tussen de verschillende stops bepalen. Tijdens de route wordt aandacht besteed aan schrijvers als Henriette Roland Holst, Albert Verwey, Maria Dermoût, Hendrik Marsman, J.B. Charles, Harry Mulisch, P.F. Thomése en Susan Smit. Tijdens de wandeling komt u o.a. langs:

 • De Lindenhof, waar Henriette Roland Holst haar jeugd doorbracht;
 • het huis van Albert Verwey, Villa Nova;
 • café het Zeepaardje; het verhaal gaat dat J.B. Charles zijn boek ‘volg het spoor terug’ deels staande aan de bar al daar geschreven heeft; en
 • de blokkendoos (het voormalig woonhuis van Maria Dermoût) als extra stop.

Hans Croiset ‘begeleidt’ u tijdens de wandeling.

Praktische info

 • ‘Vindplaats’: Deze wandeling is onderdeel van de app ‘Litroutes’ van het Literatuurmuseum (zie ook nadere info hieronder).
 • Beginpunt / eindpunt: De start is bij de Oude Jeroenskerk en de wandeling eindigt bij de Algemene begraafplaats (circa 15 min van de Oude Jeroenskerk).
 • Afstand / duur: De wandeling duurt circa 2 uur 
 • Bereikbaarheid OV: Het beginpunt is per bus vanuit Leiden CS bereikbaar. NB. Eventueel kunt u bij de start uw auto parkeren op het Kloosterplein in Noordwijk.
 • De app LitRoutes is ontwikkeld door het Literatuurmuseum en gratis te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore (iPhone) of Google Play (Android)
 • Een verslag met enkele foto’s van de route kunt u bijvoorbeeld vinden op deze site.
 • Het betreft een audiotour, dus vergeet je ‘oortjes’ niet en laad je telefoon op!

UPDATE 29 mei 2023: HELAAS IS DE APP LitRoutes NIET MEER TE DOWNLOADEN. HEB JE DE APP NOG OP JE TELEFOON STAAN DAN KUN JE DEZE NOG WEL GEBRUIKEN. GELUKKIG IS DE WANDELING OOK TE VINDEN OP DE SITE ROUTEMAPS.NL!

Mijn ervaring

Augustus 2022: Noordwijk

Na een mooie fietstocht door de duinen tijd ik Noordwijk aan Zee binnen. Omdat de wandeling start bij de Oude Jeroenskerk buig ik landinwaarts af richting Noordwijk-Binnen. Fiets geplaatst in de stalling, koptelefoon opgezet en we kunnen het eerste luisterfragment starten. De route is onderdeel van de app Litroutes van het Literatuurmuseum en deze werkt prettig. Ook de stem van Hans Croiset, de ‘gids’ op deze route, licht fijn in het gehoor. Veel aandacht tijdens de wandeling gaat uit naar de literaire periode eind 18e eeuw: de tachtigers. De route leidt o.a. langs de voormalige locatie van Villa Nova. Een plek waar Albert Verwey, Herman Gorter en Lodewijk van Deyssel, Henriette Roland Holst in wisselend gezelschap samen kwamen. Een prachtig deel van de route is de weg naar Villa Nova toe, namelijk via het Dompad.

Naast aandacht voor de tachtigers worden ook diverse literaire fragmenten van meer recente datum ten gehore gebracht. Zo wordt de vuurtoren aangedaan, welke een rol speelt in de roman De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en wordt er, terwijl je over het strand loopt, een fragment voorgelezen uit de roman Zuidland/Leviathan van P.F. Tomése. Grappig is ook het verhaal over de schrijver J.B. Charles die zijn roman staand aan de bar geschreven zou hebben. Je kunt zelf de proef op de som nemen, want de betreffende kroeg – ’t Zeepaardje – bestaat nog steeds. 

De route eindigt bij de Algemene Begraafplaats waar Albert Verwey begraven ligt, maar voor het zover is kun je nog een sidetrip maken naar ‘De Blokkendoos’, het voormalig woonhuis van Maria Dermoût. Het ligt in een prachtige wijk – een soort van gated community – en het is een kleine omweg die zeker de moeite waard is, al is het huis zelf niet heel goed te zien.

In zijn geheel is het een prettige route door een mooi gelegen dorp. Ook de audiotour heeft duidelijk meerwaarde en literaire fragmenten zijn goed gekozen: 3,5 ster.  

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Noordwijk
Average rating:  
 0 reviews