Literaire wandeling muurgedichten in Amersfoort

Het muurpoëzieproject ‘BewonderdeWoorden’ is een initiatief van stadsdichter Nynke Geertsma. ‘Concreet geeft vorm’ is verantwoordelijk voor de opmaak van de muurgedichten. Het project startte met vier gedichten, maar inmiddels zijn er 18 muurgedichten. De gedichten zijn allemaal opgenomen in een overzichtelijke #wandelgids. 
De deelnemende dichters nemen de lezer mee op een poëtische tocht door de stad, vertellen wat hen bewogen heeft en wat ze beogen met hun gedicht. Dit alles aangevuld met leuke feitjes over speciale locaties en prachtige foto’s van Remko Schotsman. De muurgedichtenwandelgids is voor € 7,39 te koop bij VVV Amersfoort en boekhandel Veenendaal.

Praktische info

  • Boek: muurgedichtenwandelgids
  • ‘Vindplaats’: gids te koop bij VVV Amersfoort en boekhandel Veenendaal.
  • Beginpunt / eindpunt: Hof 14 / Lieve-Vrouwekerkhof: de gedichten bevinden zich – met uitzondering van drie gedichten – in de binnenstad van Amersfoort.
  • Afstand / duur: 4,5 km 
  • Informatie over de locatie van de gedichten is ook te vinden op deze site. Ook hier vind je informatie over het project van de muurgedichten.

Mijn recensie

Maart 2024, Amersfoort 

De Nacht van de Literatuur in Amersfoort vormde een mooie aanleiding om de Amersfoortse muurgedichtenroute te wandelen. Slechte weersvoorspellingen en werkzaamheden op het spoor ten spijt, pakte ik ’s ochtends de trein naar het midden van land. Na bij de VVV de wandelgids te hebben aangeschaft (een mooi vormgegeven folder die ietwat aan de prijs is, maar onze steun verdiend) ging ik op weg. Met de mooie oude binnenstad van Amersfoort als decor is het fijn wandelen en de route slingert door prachtige delen van de stad. Leuk aan de wandeling is dat gedichten veelal speciaal geschreven zijn voor de plek waar ze hangen (hierbij heeft de wandelgids ook meerwaarde, omdat deze net wat meer context geeft). en door gepassioneerde ‘Keientrekkers’. Jammer is wel dat de gedichten niet op de muur zelf zijn aangebracht (uitzondering daargelaten) en geen eigen typografie kennen.       

De Nacht van de Literatuur was een waar feest. Interessante schrijvers/performers als Connie Palmen, de familie Chabot, Bob Gons, Forugh Karimi, Peter Waterdrinker en Marcel van Roosmalen en naast de bibliotheek leuke locaties als De Volmolen en de Sint Aegtenkapel. Jammer was eigenlijk alleen dat er weinig jong publiek op af was gekomen. Mogelijk was het ontbreken van een jonge schrijver/schrijfster hier debet aan (hoewel de familie Chabot uiteraard ook een jongere generatie vertegenwoordigd). Volgend jaar hopelijk weer en dan met meer jong publiek. Deze Nacht verdient dat! 

Wandelbeleving: 3 sterren (Nacht van de Literatuur: 4 sterren)

Foto’s

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling muurgedichten in Amersfoort
Average rating:  
 0 reviews