Literaire wandeling Maurice Maeterlinck door Gent (2x)

In Gent zijn twee routes rondom Maurice Maeterlinck uitgezet: 

  1. Met Maurice Maeterlinck op stap door Gent;
  2. De Gentse sporen van Maurice Maeterlinck

Ad 1. Een relatief korte route door het centrum van Gent langs 12 POI’s. De route start bij het Gravensteen en loopt via bijvoorbeeld de St Niklaaskerk en het St Barbara college naar het lichtkunstwerk Blauwe Vogels.

Praktische info

  • De wandeling is hier te vinden
  • Beginpunt / eindpunt: Het Gravensteen
  • Afstand / duur: 10 km / 2,5 uur (Let op! Je eindigt niet bij het beginpunt in de buurt)

Ad 2. Deze route door Gent loopt langs verschillende plekken die herinneren aan Maurice Maeterlinck. Je kan daarbij denken aan zijn geboortehuis, de drukkerij waar zijn eerste dichtbundel verscheen, het Museum Arnold Vander Haeghen waar het kabinet en archief van Maurice Maeterlinck zich bevinden en café Albion (later Café Suisse en restaurant Adriatico) waar de auteur geregeld zijn vriend Cyriel Buysse en enkele kunstschilders ontmoette.

Praktische info

  • Beginpunt / eindpunt: Peperstraat / Maurice Maeterlinckstraat.
  • Afstand / duur: 10 km / 2,5 uur (Let op! Je eindigt niet bij het beginpunt in de buurt)
  • De App RouteYou kunt u hier downloaden.

Mijn wandelervaring ‘Met Maurice Maeterlinck op stap door Gent’

PM

Mijn wandelervaring de Gentse sporen van Maurice Maeterlinck

mei 2023: Gent

Maurice Materlinck doet bij veel mensen in Nederland geen belletje rinkelen, dus goed om kort wat te zeggen over zijn literaire nalatenschap en zijn link met Gent.

Maurice Maeterlinck was een Belgische schrijver, dichter en toneelschrijver, geboren op 29 augustus 1862 in Gent, België, en overleden op 6 mei 1949 in Nice, Frankrijk. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste symbolistische auteurs en was een pionier op het gebied van het symbolisch theater. Maeterlinck studeerde rechten aan de Universiteit van Gent, maar zijn ware passie lag in de literatuur. In 1889 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, “Serres Chaudes”, en werd al snel bekend in literaire kringen. Zijn bekendste werk is het toneelstuk “De Blauwe Vogel” (1908), waarvoor hij de Nobelprijs voor Literatuur ontving in 1911. Het stuk wordt beschouwd als een hoogtepunt van het symbolistisch theater en heeft een blijvende invloed gehad op het theater van de 20e eeuw.

De wandeling rondom Maurice Maeterlinck die opgenomen is in de app YouRoute is door LiterairGent is vrij lang. Voordeel hiervan is dat de route ook door delen van Gent gaat die je niet te zien krijgt als je tijdens een weekendje Gent de focus hebt op de meer toeristische kanten van Gent. Jammer is alleen dat er tijdens de wandeling vrij weinig plekken worden aangedaan die een interessante link hebben met de schrijver. Hoogtepunt is onmiskenbaar Villa L’Oiseau Bleu, welke geïnspireerd is op het meesterwerk van Maeterlinck. De laatste POI betreft de Maurice Maeterlinckstraat en is enkel omdat de straat naar hem vernoemd is opgenomen in de route. Dat was mij de langere wandeling niet waard. Ook biedt de informatie die bij de route is opgenomen nauwelijks inzicht in de man achter de schrijver of zelfs maar een indicatie van de literaire erfenis van de man. Al met al vond ik deze wandeling derhalve teleurstellend.

Eindoordeel: 2 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Maurice Maeterlinck door Gent
Average rating:  
 0 reviews