Literaire wandeling Maigret in Delfzijl

Georges Simenon werd op 13 februari 1903 in Luik geboren en overleed op 4 september 1989 in zijn woonplaats Lausanne. Hij schreef meer dan 1000 korte verhalen en artikelen, bijna 140 romans en 84 misdaadromans en korte verhalen met commissaris Maigret als hoofdpersoon. Simenon deed in 1929 Delfzijl aan. Het oponthoud hier zou langer duren dan was voorzien. Vervolgens schrijft hij in 5 dagen een nieuwe roman: Maigret en de onbekende wreker en zo werd Maigret ‘geboren’ in Delfzijl. Simenon zal vervolgens vele detectiveromans en korte verhalen over commissaris Maigret schrijven. Een van deze verhalen is ‘Maigret in Holland’, dat zich afspeelt in Delfzijl. In dit verhaal beschrijft Simenon Delfzijl als een klein stadje waarvan de huizen hem aan speelgoed doen denken. Het verhaal is fictief, de locaties zijn echt: het monumentale treinstation uit 1883 waar Maigret arriveert, maar ook de haven, de dijk en de doorgangen komen voor in het verhaal. Langs het Damsterdiep spelen zich enkele spannende scènes af.

De route ‘Maigret in Delfzijl’ leidt je langs de diverse locaties uit het boek Maigret in Holland en is gratis verkrijgbaar bij de VVV Delfzijl.

Via de app storytrails kun je ook de route “Maigret, ‘geboren’ in Delfzijl” volgen. 

Praktische info

  • Folder: ‘Maigret in Holland’
  • ‘Vindplaats’: De folder is gratis af te halen bij de VVV van Delfzijl.
  • Beginpunt / eindpunt: station Delfzijl
  • Afstand / duur: circa 5 km 
  • Bereikbaarheid OV: Delfzijl is goed bereikbaar met het OV (stoptrein vanuit Groningen).
  • Informatie over de wandeling en achtergrondinformatie over Simenon en het boek ‘Maigret in Holland’ is hier te vinden 
  • Deze wandeling is in een folder beschreven dat wordt verstrekt door de VVV Delfzijl.
  • Een mooie beschrijving van de wandeling (inclusief foto’s) vindt u op deze site
  • Interessante site over Simenon is bijvoorbeeld deze site van Karakters.

Mijn ervaring

April 2024, Delfzijl

Liefhebbers van detectives zijn zeker bekend met de figuur Maigret. Ontsproten uit het hoofd van Georges Simenon en ‘geboren’ in Delfzijl. In ‘Maigret in Holland’ vindt een moord in Delfzijl plaatst die vanwege de betrokkenheid van een Franse professor vereist dat Maigret vanuit Parijs naar Delfzijl reist. Delfzijl is met recht trots op de banden met deze beroemde speurder en schenkt hier ook gepast aandacht aan met onder andere een beeld van Maigret en een stenen boek van Georges Simenon. Daarnaast is er een literaire wandeling over Maigret in Delfzijn – te vinden in de app Storytrail – die ik met zeer veel plezier heb gelopen. Ja, ik denk wel dat je pas echt van de wandeling kan genieten als je het boek gelezen hebt, maar wat een genot is het dan ook. Een echte aanrader wat mij betreft.      

Wandelbeleving: 4 sterren

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Foto’s

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Maigret in Delfzijl
Average rating:  
 0 reviews