Literaire wandeling Louis Couperus in Den Haag

Dit betreft een wandeling die is opgenomen in de app van het literatuurmuseum, ‘Litroutes’. De tour bestaat uit 21 stops in een vaste volgorde. U kunt zelf de route tussen de verschillende stops bepalen. De route doet o.a. de volgende stops aan:

 • het Louis Couperus Museum;
 • het geboortehuis van Louis Couperus;
 • het woonhuis waar Louis Couperus zijn debuutroman ‘Eline Vere’ schreef; en
 • Hotel des Indes, waar zijn romanpersonages Constance van der Welke en haar zoon Addy (uit: ‘De boeken der kleine zielen’) logeerden.

Praktische info

 • ‘Vindplaats’: Deze wandeling is onderdeel van de app ‘Litroutes’ van het Literatuurmuseum (zie ook nadere info hieronder).
 • Beginpunt / eindpunt: De start is bij het Louis Couperus Museum. De laatste stop is bij een huis aan de Denneweg in Den Haag.
 • Afstand / duur: De wandeling duurt ruim 2 uur (exclusief bezoek museum)
 • Bereikbaarheid OV: Het beginpunt is per tram bereikbaar. Vanuit Den Haag CS en HS met tram 9 (halte Javabrug)
 • Openingstijden museum: woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur. Voor groepen ook op afspraak.
 • De app LitRoutes is ontwikkeld door het Literatuurmuseum en gratis te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore (iPhone) of Google Play (Android).
 • Het Louis Couperus Museum organiseert wandelingen in de buurt rond het museum langs de huizen waar Couperus en de personages uit zijn romans woonden. U meldt zich aan met een groepje. Allerlei wandelingen en routes zijn mogelijk. Meer informatie: info@louiscouperusmuseum.nl.
 • De website van het Louis Couperus Genootschap bevat veel interessante informatie over de schrijver Louis Couperus. Ook zij organiseren wandelingen voor groepen (90 euro, groepen tot 15 personen).
 • Het betreft een audiotour, dus vergeet je ‘oortjes’ niet en laad je telefoon op! 

UPDATE 29 mei 2023: HELAAS IS DE APP LitRoutes NIET MEER TE DOWNLOADEN. HEB JE DE APP NOG OP JE TELEFOON STAAN DAN KUN JE DEZE NOG WEL GEBRUIKEN. GELUKKIG IS DE WANDELING OOK TE VINDEN OP DE SITE ROUTEMAPS.NL!

Mijn ervaring

Rond de jaarwisseling 2020/2021 heb ik met behulp van de app van het Literatuurmuseum in Den Haag de literaire wandeling over Louis Couperus gelopen. De audioroute – waarbij passages uit het werk van Louis Couperus door Thom Hoffman worden voorgelezen – voldeed aan mijn hoge verwachtingen. Een aanrader dus.

De wandeling bestaat uit 21 stops die niet door middel van een specifieke route met elkaar worden verbonden. Je kan dus zelf bepalen op welke wijze je van de ene stop naar de andere loopt. Doordat de stops goed worden aangegeven op de kaart in de app is dit ook voor mensen die niet bekend zijn in Den Haag eenvoudig te doen. Het geeft ook een prettig gevoel van kunnen dwalen door deze mooie stad.

Bij elke stop is een korte toelichting opgenomen in de app en een veelal boeiend geluidsfragment. De route combineert plekken die een rol hebben gespeeld in zijn leven (zijn geboortehuis, huis van een vriend waar hij vaak kwam, etc.) als plekken die zijn opgenomen in zijn romans (zoals een brug waar Takma, een personage uit ‘Van oude mensen, de dingen, die voorbij gaan….’, dagelijks overheen liep). Deze afwisseling werkt goed.

 

Thom Hoffman heeft een prettige stem en de geluidsfragmenten zijn goed gekozen. Mijn persoonlijke favoriet is geluidsfragment 4 waar een passage wordt voorgelezen waarin Couperus het uitzicht vanuit de woning waar je op dat moment voor staat zeer nauwgezet beschrijft. Op dat moment wordt je echt ondergedompeld in de tijd en het leven van Couperus.

Tot slot de werking van de app. Het gebruiksgemak is oké. Groot nadeel is dat je de schermbeveiliging van je telefoon moet uitzetten, omdat anders de audio – wanneer je telefoon in slaapstand gaat – stopt. De app vereist dan ook relatief veel van de batterij.

NB. Helaas was het Louis Couperus Museum in verband met Covid-19 gesloten.

Eindoordeel: 3,5 ster

‘Foutjes’

 • Het geluidsfragment bij stop nr. 11 klopt niet (hier wordt hetzelfde geluidsfragment afgespeeld als bij nr. 8);

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Louis Couperus in Den Haag
Average rating:  
 0 reviews