Literaire wandeling Harry Mulisch door Haarlem

Wim Vogel, Haarlem- en Mulisch-kenner, heeft in opdracht van de gemeente Haarlem een boekje gemaakt met als titel: ‘Hier is het allemaal begonnen’. Aan de hand van citaten uit het werk van Mulisch beschrijft hij hierin een tocht door Haarlem. Die tocht gaat langs alle plekken in de stad waar Mulisch vaak kwam of over schreef. In totaal worden 24 ‘stops’ beschreven.

Praktische info

  • Boek: ”Hier is alles begonnen’; een literaire tocht door het Haarlem van Harry Mulisch’ – Wim Vogel
  • ‘Vindplaats’: Dit boek, ISBN-, is te lenen via de bibliotheek en te kopen bij boekwinkeltjes.nl. Ook de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een exemplaar (ter inzage).
  • Beginpunt / eindpunt: Stadhuis (de Grote Markt) – idem
  • Afstand / duur: 6 km, ruim 2 uur
  • Deze wandeling is in een boekje beschreven dat is uitgegeven door Gemeente Haarlem
  • Nadere informatie over Harry Mulisch is o.a. te vinden op de site van het Harry Mulisch huis. 

Mijn ervaring

Augustus 2022: Haarlem

Harry Mulisch is geboren in Haarlem en later tot ereburger benoemd. Ook besteedt Mulisch in verschillende van zijn geschriften en romans aandacht aan zijn geboortestad. Het bekendste is wellicht roman ‘De Aanslag’ die (deels) in Haarlem gesitueerd is. Het is dan ook geen verrassing dat Haarlem een literaire wandeling kent rondom de persoon Harry Mulisch. Wim Vogel citeert in de wandelgids rijkelijk uit de geschriften van Mulisch en put daarbij o.a. uit ‘Het Beeld en de Klok’, ‘Archibald Strohalm’, ‘De Aanslag’ en ‘Voer voor psychologen’. De wandeling start – hoe kan het ook anders – op de Grote Markt van Haarlem, waarbij aandacht is voor het carillon in de kerk dat een rol speelt in de roman ‘Het zwarte licht’. Ook wordt stil gestaan bij de voormalige kunstenaarssociëteit Teisterbant en het standbeeld van Coster (Het Beeld en de Klok).

Tijdens de wandeling is er zowel aandacht voor locaties in Haarlem die een rol spelen in het literaire nalatenschap van Mulisch als voor locaties die een rol speelden in zijn persoonlijke leven. Voorbeelden van deze laatste categorie locaties zijn boekhandel De Vries (waar Mulisch regelmatig een boekje meenam zonder te betalen), het geboortehuis van Mulisch (Westerhoutpark 16), het Rozenkruisersgenootschap en het Eerste Christelijke Lyceum (Mulisch was leerling van 1939-1944).

De route voert door mooie stukjes van Haarlem en doet ook verschillende parken aan. Zo vertelt de gids over het Sportfondsenbad dat in het Frederikspark lag en dat plaats van handeling vormt in Mulisch’ verhaal ‘Oneindelijke aankomst’. Ook het Haarlemmerhout wordt bezocht en vormt een heerlijke verkoelend deel van de wandeling op deze tropische dag. Fijne plek ook om een op bankje nog ff de gids door te nemen. Deze leest prettig en bevat veel langere literaire fragmenten waardoor je de stijl van Mulisch goed tot je kan nemen. Nadeel hiervan is wel dat de wandeling doen, zonder dat je de gids vooraf hebt gelezen, minder relaxed loopt, omdat het boekje daarvoor per stop simpelweg te veel tekst bevat.    

Ik vond een mooie route door Haarlem, waarbij de teksten in de gids de ‘stops’ mooi bijkleuren: 3,5 ster.  

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

 

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Harry Mulisch door Haarlem
Average rating:  
 0 reviews