Literaire wandeling Georges Simenon in Luik

Georges Simenon werd op 13 februari 1903 in Luik geboren en overleed op 4 september 1989 in zijn woonplaats Lausanne. Hij schreef meer dan 1000 korte verhalen en artikelen, bijna 140 romans en 84 misdaadromans en korte verhalen met commissaris Maigret als hoofdpersoon. 

De route ‘In de voetsporen van Simenon’ leidt je langs de diverse locaties in Luik die verbonden zijn met het leven van Georges Simenon of zijn boeken. Het gaat om ruim 20 locaties, zoals de lagere school waar hij naar toe ging, voormalige woonhuizen en de kerk waar hij naar ging. De leaflet is gratis verkrijgbaar bij de VVV Luik. Bij de VVV verkopen ze daarnaast een boekje  

Praktische info

  • Folder: ‘In de voetsporen van Simenon’
  • ‘Vindplaats’: De folder is gratis af te halen bij de VVV van Luik.
  • Beginpunt / eindpunt: Place Saint-Lambert – Pont des Arches
  • Afstand / duur: circa 1,5 u
  • Interessante site over Simenon is bijvoorbeeld deze site van Karakters.

Mijn wandelervaring (November 2021: Luik)

Luik ligt natuurlijk niet in Vlaanderen, maar als je in Franstalig België aan de hand van een Nederlandse folder een mooie literaire wandeling kan lopen dan mag deze uiteraard niet ontbreken op deze site. Zelf ben ik groot fan van detectives en ‘Maigret’ was mij dan ook niet onbekend van naam, maar toch had ik nog nooit iets gelezen van Georges Simenon. Inmiddels ben ik aan mijn eerste boek van hem begonnen.

Na op vriendelijke wijze geholpen te zijn bij de plaatselijke VVV ging ik met een gratis folder in de hand op pad. Het grootste deel van de route loopt door de wijk waar Simenon opgroeide. Ofwel de wijk die tussen de twee armen van de Maas ligt. De start is echter op Place Saint-Lambert.

Nadat we de Maas oversteken via de Pont des Arches kunnen we jeugdherinneringen van Simenon ophalen. Het beeld dat opgeroepen wordt is dat van armoede en een vrij gewelddadige buurt. We passeren onder andere verschillende voormalige woonhuizen van Simenon (of zijn familie), zijn lagere school, de kazerne waar hij als dienstplichtige gelegerd lag.

In de folder wordt ook op verschillende locaties de link gelegd met scenes / verhaallijnen uit de boeken van Simenon. Zo lopen we langs de kerk die beschreven wordt in de roman “Maigret en het lijk aan de kerkdeur” en zien we een deur die commissaris Maigret toegang verschaft tot een doodlopende straat. 

Binnen anderhalf uur ben je terug bij het startpunt en heb je een heel aardig beeld gekregen van het deel van Luik waar Simenon veel vertoefde. In Luik? Dan gewoon deze wandeling doen!

Ik beoordeel mijn wandelervaring met 3,5 ster.

Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.

Meer foto’s

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Georges Simenon in Luik
Average rating:  
 0 reviews