De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen streeft ernaar teksten uit de Nederlandstalige literatuur die naar een locatie in Nijmegen verwijzen, een plaats te geven in de openbare ruimte van die stad. De site ‘Literaire bakens in Nijmegen; Proza en poëzie op straat’ laat zien waar de gerealiseerde ‘literaire bakens’ zich bevinden en geeft informatie over de auteurs en de werken waaruit de teksten zijn genomen. Het gaat om werken van o.a. Godfried Bomans, Frans Kellendonk en Wam de Moor.
Praktische info
- De route, inclusief beschrijving, is hier te downloaden.
- Beginpunt / eindpunt: Bisschop Hamerstraat / Arsenaalplaats
- Afstand / duur: –
Mijn wandelervaring
Januari 2023: Nijmegen
Literaire wandelingen zijn er in verschillende vormen. Sommige concentreren zich op het leven van een specifieke schrijver, andere richten zich op een specifieke roman. Weer andere leiden ons langs verschillende muurgedichten in een stad of combineren allerlei literaire bezienswaardigheden. De route rondom de literaire bakens toont verschillende literaire passages die in Nijmegen her en der op gebouwen vermeld staan.
De op de site van literaire bakens in Nijmegen vermelde wandeling doet vijftien bakens aan. Dat is maar een deel van de bakens die de stad rijk is. Het is jammer dat de werkgroep die zich over de bakens ontfermt er niet een paar meer ontwerpt. Ik zou het in ieder geval toejuichen (waarbij een gpx-route ook fijn zou zijn). Mijn eigen gpx-route vind je hier: Wandeling_langs_literaire_bakens_Nijmegen
Wat leuk is aan de literaire bakens is dat ze in vele vorm bestaan: gedichten op een raam, bordjes aan een balustrade of een brug, onderdeel van een beeld of een tien meter lange versregel. Ook hebben de literaire bakens een sterke relatie met Nijmegen of zelfs met de specifieke plek waar het baken staat. Zo dicht Godfried Bomans over Nijmegen in de oorlog en staan regels van de in Nijmegen geboren en getogen zanger Frank Boeijen op een kroeg in de benedenstad. Uiteraard ontbreekt ook Mariken van Nimweghen, net als de in Nijmegen geboren Frans Kellendonk, niet.
De route is niet al te lang (ruim 1 uur) en slingert vooral door de binnenstad. Ik vond een prettige manier om zo door Nijmegen te dwalen. Het viel me ook op dat ik verschillende bakens niet eerder had opgemerkt toen ik ze eerder gepasseerd was. Zoals gezegd hoop ik dat de werkgroep nog meer wandelingen gaat samenstellen, dan kom ik daar zeker weer voor terug.
Eindoordeel: 3 sterren
Zie hier voor meer informatie over deze wandeling.
Foto’s
Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling
Submit your review | |