Literaire wandeling door het Gooi (2 wandelingen en 1 fietstocht)

Dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874 werd het Gooi een creatieve broedplaats voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers. In dit boek worden vooral Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel ‘gevolgd’.
De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren langs de laatste resten van Van Eedens utopie, de kolonie Walden in Bussum, en in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel. In Baarn loopt de route langs het monumentale huis dat Van Deyssel cadeau kreeg van zijn vrienden, maar waar hij diep ongelukkig was. In het boek is ook aandacht voor  andere schrijvers en dichters, zoals Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen. Het ‘beste mijner paradijzen’ biedt aan de hand van dagboeken, brieven, romanfragmenten en poëzie een (hernieuwde) kennismaking met de rijke Nederlandse literatuur aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

  1. Wandeling door Bussum; NS-station Bussem-Zuid – idem (9 km)
  2. Wandeling (of fietstocht) door Hilversum; Station Hilversum – Station Hilversum Sportpark (13 km)
  3. Wandeling van Bussum naar Baarn, via Laren; Station Bussum-Zuid – Station Baarn (13 km)

Praktische info

  • Boek: ‘Het beste mijner paradijzen; Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen – Ronny Boogaart en Eric de Rooij
  • ‘Vindplaats’: Dit boek, ISBN9789059372788, is te lenen via de bibliotheek en te kopen via boekwinkeltjes.nl. Ook de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een exemplaar (ter inzage). 
  • Deze wandeling is in een boekje beschreven dat is uitgegeven door uitgeverij Bas Lubberhuizen. Het boek kan helaas niet meer via de site van de uitgever worden besteld.

Mijn recensie

N/A

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling door het Gooi
Average rating:  
 0 reviews