Literaire wandeling C. Buddingh in Dordrecht (4 wandelingen)

De schrijver C. Buddingh’ is geboren en getogen in Dordrecht. De stad speelt in zijn gedichten, verhalen, essays en dagboeknotities een grote rol. Aan de hand van deze literaire wandelgids treedt u in de voetsporen van deze bekende auteur en maakt u kennis met de vele Dordtse locaties die in zijn werk voorkomen. Bovendien krijgt u tijdens de literaire wandeltochten een boeiend beeld van de vele veranderingen die de stad de afgelopen zeventig jaar onderging.

Standbeeld Johan en Cornelis de Witt

Praktische info

 • Boek: ”Dordt, wat zal ik ervan zeggen’; literair wandelen door het Dordrecht van Kees Buddingh’ – Wim Huijser
 • ‘Vindplaats’: Dit boek, ISBN9789059116252, is te lenen via de bibliotheek en te kopen via boekwinkeltjes.nl. Ook de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een exemplaar (ter inzage).
 • Beginpunt / eindpunt: –
 • Afstand / duur: – 
 • Bereikbaarheid OV: Dordrecht is goed bereikbaar met het OV.
 • Extra informatie over toegankelijkheid voor mindervaliden: –
 • Gericht op kinderen: nee

Nadere info

 • De wandelingen zijn in een boekje beschreven dat is uitgegeven door uitgeverij Aspect.
 • Een eerdere versie van dit boek verscheen als ‘Een stad is een boek’ – Het Dordrecht van C. Buddingh’. Vier literaire wandelingen, Walburg Pers, ISBN9789057300219

Mijn wandelervaring (augustus 2021)

Voordat ik afreisde naar Dordrecht om een literaire wandeling rondom C. Buddingh’ te lopen had ik nog nooit iets van hem gelezen. In de trein bladerde ik door het door Wim Huijser geschreven boek en begon met het lezen van de compacte inleiding. Ik zat er gelijk helemaal in. De door mij gekozen wandeling (de eerste van de in totaal vier beschreven wandelingen) start bij het treinstation van Dordrecht en kent twintig  ‘stops’. Ik was wat bevreesd dat de toelichting bij de ‘stops’ wat aan de lange kant was om te lezen tijdens een wandeling, maar dit bleek niet het geval. Dit komt enerzijds door de toegankelijke stijl van Wim en anderzijds door de zeer prettig leesbare (en grappige) teksten van C. Budding die Wim heeft opgenomen. Complimenten!   

De wandeling loopt eerst langs een voor toeristen waarschijnlijk minder bekend deel van Dordrecht, met toch nog wel enkele pareltjes van gebouwen (zoals de ‘Rozenhof’). Daarbij roept het een gevoel heb van Buddingh’ als echte Dordtse jongen met een passie voor de plaatselijke DFC. Dat Buddingh’ daarnaast gefascineerd is door taal blijkt ook uit de opgenomen tekstpassages over ‘vreemde’ straatnamen. Ook Huijser schenkt hier in zijn gids de nodige aandacht aan.

Centrum van Dordrecht is uiteraard de Grote Kerk en ook tijdens deze wandeling blijft dit een landmark die je helpt oriënteren terwijl je door de straten van Dordrecht slingert. Fraai ook het Brugwachtershuisje waar Buddingh’ – net als in het Leprooshuis – gewerkt heeft. Een bordje op dit huisje doet ons herinneren aan de bekende Gorgelrijmen, waarvan ook een mooi voorbeeld in het boek is opgenomen (glimlachen is niet te voorkomen).

Tijdens de wandeling besteedt Huijser ook enige aandacht aan andere schrijvers/essayisten, veelal omdat je ’toevallig’ langs hun geboorteplek loopt. Een bezoekje aan Huis van Gijn behoort bovendien ook tot de mogelijkheden. Ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt met Buddingh’ tijdens deze wandeling door Dordrecht. Gelukkig bevat het boek vier wandelingen en dus nog drie om naar uit te kijken.

Oordeel

 • Het wandelgenot van de route: 8
 • De aantrekkelijkheid van de ‘stops’: 7
 • De toelichting op de ‘stops’: 8
 • De keuze van de literaire fragmenten: 9

Eindoordeel: 4 sterren

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling C. Buddingh in Dordrecht
Average rating:  
 0 reviews