Literaire wandeling Arnon Grunberg in Amsterdam-Zuid

Dit betreft een wandeling die is opgenomen in de app van het literatuurmuseum, ‘Litroutes’. De tour bestaat uit 20 stops in een vaste volgorde. U kunt zelf de route tussen de verschillende stops bepalen. De route doet o.a. de volgende stops aan:

  • het Beatrixpark (komt meermalen in zijn werk voor);
  • Het Vossius Gymnasium (Arnon Grunberg heeft hier op school gezeten);
  • de Bachzaal; en
  • Uitgeverij Kazimir.

Praktische info

  • ‘Vindplaats’: Deze wandeling is onderdeel van de app ‘Litroutes’ van het Literatuurmuseum (zie ook nadere info hieronder).
  • Beginpunt / eindpunt: De start is bij het Zuidplein en de wandeling eindigt bij het Stedelijk museum.
  • Afstand / duur: De wandeling duurt circa 1,5 – 2 uur 
  • De app LitRoutes is ontwikkeld door het Literatuurmuseum en gratis te downloaden onder de naam Literaire Routes in Appstore (iPhone) of Google Play (Android).
  • Het betreft een audiotour, dus vergeet je ‘oortjes’ niet en laad je telefoon op!

UPDATE 29 mei 2023: HELAAS IS DE APP LitRoutes NIET MEER TE DOWNLOADEN. HEB JE DE APP NOG OP JE TELEFOON STAAN DAN KUN JE DEZE NOG WEL GEBRUIKEN. GELUKKIG IS DE WANDELING OOK TE VINDEN OP DE SITE ROUTEMAPS.NL!

Mijn wandelervaring

Januari 2022: Amsterdam

Vanuit station Amsterdam-Zuid loop je zo de buurt in waar Grunberg opgroeide: de Goudkust. Vanaf dat moment volg je de voetstappen van de jonge Grunberg. Door het Beatrixpark naar het Vossius Gymnasium, waar hij vanaf 1983 op school zat en twee keer bleef zitten (en vervolgens van school ging). Vanaf het Vossius Gymnasium slinger je o.a. via de muziekschool (blokfluitles), de basisschool (Montessori) en andere locaties die in zijn romans een rol spelen richting het Museumplein. Op het einde van de route passeer je ook nog een voormalige werkplek van Grunberg en een plaats waar hij – om wat bij te verdienen – koffie zette en kopietjes maakte.

NB. Trattoria Scala della Pasta (stop nr. 16) kon ik niet vinden.

Pluspunt voor mij is dat de route door een deel van Amsterdam loopt waar ik zelf wat minder bekend mee ben. Daarnaast is de route redelijk afwisselend wat betreft drukke en minder drukke stukken van Amsterdam. De audiofragmenten die je daarbij begeleiden zijn uitstekend gekozen en geven een mooi beeld van de inspiratie die deze omgeving voor Grunbergs romans is geweest. Ook tonen de fragmenten goed de ironische humoristische toon van Grunberg (vaak glimlachend over straat lopend).  

Ik beoordeel mijn wandelervaring met 3,5 ster

Foto’s

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire wandeling Arnon Grunberg in Amsterdam-Zuid
Average rating:  
 0 reviews