Literaire poëziewandeling in Bergen op Zoom (2 wandelingen)

In de stad Bergen op Zoom is de gedichtenroute Stenen Strofen aangelegd. De route leidt zowel langs gedichten als kunstwerken in het openbaar en bestaat uit twee delen:

  • deel 1 door de binnenstad: 15 gedichten en 18 kunstwerken, circa 80min. Het gaat o.a. om gedichten van Anna Enquist, Ester Naomi Perquin en Bert Bevers
  • deel 2 route buiten stadscentrum: 5 gedichten en 19 kunstwerken, circa 75min. Hier vindt u o.a. een gedicht van Frans Budé

De route is eenvoudig in pdf-formaat te downloaden (hier)

Praktische info

  • Meer informatie is te vinden op de site van Stenen Stroven
  • ‘Vindplaats’: De gedichten zijn ook te vinden op de site van stenen stroven.
  • Beginpunt / eindpunt: station bergen op zoom (deel 1) en Rabobankgebouw Zuid-Oostsingel (deel 2)
  • Afstand / duur: circa anderhalf uur per route 

Mijn ervaring

Januari 2024, Bergen op Zoom

Poëzie op de muren in Bergen op Zoom. Voor mij is Bergen op Zoom toch een kleine parel in West-Brabant, waarvan ik het gevoel heb dat te weinig mensen dit stadje weleens bezocht hebben. Dit maal verbleef ik er een weekend en toevallig – net als de vorige keer – tijdens de aanloop naar carnaval, of beter gezegd “vastenavend”. Deze tijd van het jaar geeft een bijzondere sfeer, waarin Bergen op Zoom is omgedoopt in “Krabbegat”. 

Een bezoek aan Bergen op Zoom is dus sowieso aan te raden. Mocht je er zijn dan is het volgen van de gedichtenroute Stenen Strofen een mooie manier om de stad te verkennen. De route combineert kunst in de openbare ruimte met de aanwezigheid van muurgedichten. Het is een prettige route die uit twee delen bestaat, waarvan ik alleen deel 1 gelopen heb. Dit is ook het deel van de route waarbij je de meeste muurgedichten tegenkomt. Je leest o.a. gedichten van Anton van Duinkerken, Hans Tentije, Bert Bevers en Victor Vroomkoning, allemaal in een eigen grafische vormgeving en typografie.    

De wandeling (deel 1) start bij het centraal station van Bergen op Zoom en slingert langs mooie delen van Bergen op Zoom, zoals de Grote Mark, het Markiezenhof en het Ravelijn. Sommige gedichten zijn wat weggestopt op een zijmuur van een gebouw (H.C. Ten Berge), andere zijn immens en staan pontificaal in het gezichtsbeeld (Anton van Duinkerken). De Kunst in de openbare ruimte die je onderweg tegenkomt vond ik zelf veelal wat minder indrukwekkend, met enkele uitzonderingen zoals ‘deel dit moment’ van Jerome Symons. Daarnaast leek een aantal muurgedichten niet meer aanwezig (Maria van Daalen, Ester Naomi Perquin en Pieter Langendijk). Hopelijk worden deze gedichten op nieuw aangebracht, want de route is het meer dan waard om goed te onderhouden te worden.

 

Wandelbeleving: 3,5 sterren

Foto’s

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire poëziewandeling in Bergen op Zoom
Average rating:  
 0 reviews