Literaire poëziewandeling door Leeuwarden

In Leeuwarden kun je over poëzie lopen die is aangebracht op grote platen Belgisch hardsteen. De gedichten vormen samen de poëzieroute die door de stad loopt. De route is in 1993 begonnen met een serie gedichten aangeboden aan mr G.J. te Loo ter gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester van Leeuwarden. In de jaren daarna zijn vele poëziestenen aan de route toegevoegd. De gedichten op de poëzietableaus bestonden vanaf het begin uit bestaand werk en ook werd aan dichters een opdracht gegeven om een nieuw gedicht te maken passend bij de plek in de stad waar de poëziesteen in de route is geplaatst en passend bij de aanleiding van gulle gevers om een steen te financieren. Deze route bestond in 2018 uit 50 gedichten. In 2018 zijn de gedichten door het bestuur van de stichting Poëzieroute Leeuwarden in boekvorm aangeboden aan de organisatie van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. Dichters die een bijdrage aan de route hebben geleverd zijn o.a. Anne Vegter, Remco Campert, Ilja Leonard Pfeiffer, Rutger Kopland, Michael Zeeman en Ellen Deckwitz

Er is ook een prachtige site waar de poëziewandeling is opgenomen. Bovendien is er een mooie app die gebruikt kan worden om de wandeling te lopen.

Praktische info

  • Site: https://www.poezieroute.nl
  • App: Poëzieroute 
  • Boek: ‘Het metrum van de voetstap’
  • ‘Vindplaats’: Dit boek, ISBN9789492176837, is te leen via de bibliotheek en te kopen via boekwinkeltjes.nl. Ook de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een exemplaar (ter inzage).
  • Beginpunt / eindpunt: –
  • Afstand / duur: – 
  • Op deze site is alle informatie over de poëzieroute te vinden. Het boekje is ook via deze site te bestellen.
  • Deze wandeling is in een boekje beschreven dat is uitgegeven door Afûk.

Mijn wandelervaring

Augustus 2022

Tijdens een weekendje Leeuwarden verschillende gedichten op Belgische hardstenen platen gezien en gelezen. Vaak mooie gedichten, sommige in het Fries andere in het Nederlands, en de moeite waard om even stil te staan. Jammer genoeg verschilt de leesbaarheid per steen. Na een aantal gedichtenstenen kwam ik tot de conclusie dat ik zelf de voorkeur geef aan muurgedichten. Deze springen veelal meer in het oog en gaan iedere keer op een andere manier in hun omgeving op (vaak verschilt per muurgedicht ook de lettertypografie die is gebruikt). 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Literaire poëziewandeling door Leeuwarden
Average rating:  
 0 reviews