literaire wandeling Willem Frederik Hermans in Amsterdam (3 wandelingen)

De drie wandelingen worden beschreven in het boek ‘De stad is in verval’ van Bob Polak. De drie wandelingen voeren langs de belangrijkste Amsterdamse locaties uit het leven en werk van Willem Frederik Hermans. Van de Dam tot aan het Vondelpark, van de Eerste Helmersstraat tot aan de Grimnessesluis.

  • Wandeling 1: Het Centrum; Stationsplein – Muntplein (circa 5 kwartier)
  • Wandeling 2: Centrum – Oud-West; Spui – Hotel Américan (circa 1 uur)
  • Wandeling 3: Oud-West en Oud-Zuid; Leidseplein – idem (ruim 1,5 uur)
  • Overige locaties

De routes sluiten overigens op elkaar aan.

Praktische info

  • Boek: ‘De stad is in verval’ van Bob Polak’
  • ‘Vindplaats’: Dit boek, ISBN9059370287, is te lenen via de bibliotheek en te kopen via boekwinkeltjes.nl. Ook de Koninklijke Bibliotheek beschikt over een exemplaar (ter inzage)
  • Beginpunt / eindpunt: –
  • Deze wandeling is in een boekje beschreven dat is uitgegeven door uitgeverij Bas Lubberhuizen. Het boek kan helaas niet meer via de site van de uitgever worden besteld.
  • Interessante site over Willem Frederik Hermans betreft de site aangaande de uitgaven van de volledige werken.

Mijn wandelervaring

Juli 2022: Amsterdam

Bob Polak heeft – inmiddels al weer twintig jaar geleden – een alleraardigste gids samengesteld met drie routes die gebaseerd zijn op eerdere wandelingen die door de Stichting Hermans-magazine waren samengesteld. Het boekje leest prettig en neemt je zelfs in een stoel thuis mee in de wereld van WF.F. Hermans. De literaire fragmenten, met name uit de romans ‘Ik heb altijd gelijk’, ‘De donkere kamer van Damokles’ en ‘Madelon in de mist van het schimmenrijk’ zijn mooi gekozen, al helpt het om de romans tot je genomen te hebben om de fragmenten goed te kunnen plaatsen. Ook heeft Polak verschillende anekdotes opgenomen die het leesplezier verder vergroten. 

Gezien de tijd die inmiddels sinds het verschijnen van deze gids is verstreken is het wonderlijk hoeveel in Amsterdam nog hetzelfde is gebleven: café’s bestaan nog steeds, genoemde bioscopen draaien nog steeds films en uitgeverij Van Oorschot bevindt zich nog steeds op dezelfde plek. Zelf heb ik route 1 en 2 achter elkaar gelopen. Deze routes lopen grotendeels door het centrum van Amsterdam, wat ik gelijk ook het grootste nadeel van deze literaire wandeling vind. Het centrum van Amsterdam – inmiddels weer volgepakt met toeristen – is immers niet het meest interessante deel en bevat in die zin nog weinig verrassingen. 

Ik ben derhalve enthousiast over de gids, maar vind de wandelroutes 1 en 2 minder boeiend qua omgeving. Ik beoordeel mijn wandelervaring met 3 ster

Zie hier voor mijn wandelingervaring met route 3.

 

Geef hieronder uw oordeel over deze wandeling

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Drie literaire wandelingen Willem Frederik Hermans in Amsterdam
Average rating:  
 0 reviews